El Ple Municipal ha aprovat per unanimitat atorgar la Medalla d’Or al Mèrit Cultural a l’artista Jaume Plensa. El govern municipal li atorga el guardó “per la seva trajectòria nacional i internacional i d’intensa activitat creadora i realització plàstica que s’acompanya del desig de travessar les fronteres de la realitat per traslladar-nos a l’àmbit espiritual”.

Tots els grups han votat a favor de la proposta. Des del grup de Junts, Josep Rius ha assenyalat el compromís de Plensa amb la ciutat de Barcelona. Per la seva banda, Xavier Marcé, del PSC, ha destacat que és un dels artistes més sol·licitats en àmbit internacional. Pau Gonzàlez, de Barcelona en Comú, creu que el guardó és una forma de reconèixer la seva contribució a l’art contemporani. Des d’ERC, Rosa Suriñach ha destacat: “Plensa és un artista que no només és un artista sinó que transforma l’espai públic”. Juan Milián, del PP, creu que es tracta d’un reconeixement just i necessari. Per la seva banda, Gonzalo de Oro-Pulido (Vox), ha afirmat que Plensa mereix el reconeixement de Barcelona.

La Carmela, fins al 2032 a Barcelona

Una de les escultures més icòniques de Plensa és Carmela, situada al davant del Palau de la Música. Fa poques setmanes l’Ajuntament de Barcelona i l’escultor van decidir renovar vuit anys més el conveni amb l’artista per mantenir-la a la ciutat fins al 2032.

Carmela es va instal·lar a l’abril a l’exterior del Palau el 2016 com a part d’una exposició temporal de quatre escultures de gran format. En els últims anys les negociacions han estat constants perquè l’obra passés a formar part del patrimoni de la ciutat de manera definitiva.