Tan bon punt s’ha sabut la notícia que Marta Rovira marxava a l’estranger, l’alcaldessa, Ada Colau, ja ha adreçat unes paraules al respecte. I a mesura que s’han anat sabent les informacions del Tribunal Suprem, el plenari també s’ha anat trasbalsant: el PDeCAT ha anunciat que retirava els seus punts a la part d’impuls i control del ple.

Per això, finalment Colau ha decidit suspendre el ple quan s’ha acabat la part executiva perquè vol “que es pugui desenvolupar amb la màxima normalitat” i ha recordat que “avui he vist coses que no havia vist mai: he vist tot un grup municipal plorant”, en referència als regidors d’ERC que han abandonat el saló amb llàgrimes als ulls.

Un “cop d’estat municipal” per al PP

La decisió de Colau ha agradat a les forces independentistes de l’Ajuntament i al regidor no adscrit. Jaume Ciurana (PDeCAT) ha recordat que el seu grup ja havia renunciat a debatre més punts i Jordi Coronas (ERC) ha dit que “estem disposats que ens trobin treballant”, però ha afegit que “al punt a què hem arribat probablement ja no té sentit continuar”. María José Lecha (CUP), per la seva banda, ha assegurat que “aquest plenari es pot continuar la setmana vinent o quan sigui”.

Ara bé, la suspensió del ple ha estat durament criticada per Cs, el PSC i, especialment, el PP: Alberto Fernández Díaz (PP) ha retret a Colau que, fent-ho, ha promogut “un particular cop d’estat municipal”. Carina Mejías (Cs) ha demanat a l’alcaldessa “que es repensi la decisió” perquè “som prou grans i responsables per tenir un debat serè”, mentre que Jaume Collboni (PSC) li ha advertit: “Falta al respecte dels ciutadans de Barcelona i falta al respecte dels regidors del plenari.”

El tramvia, també posposat

Abans de suspendre el ple, l’alcaldessa ha decidit retirar de l’ordre del dia el debat i votació sobre l’allargament del tramvia de Glòries a Verdaguer. Un punt en què el govern municipal no comptava amb els suports suficients per tirar-lo endavant, encara que Colau ha justificat la retirada per la situació política viscuda fora de Barcelona. L’alcaldessa ha assegurat que “aquest debat es farà”, però ha dit que “és responsabilitat d’aquest govern, en un dia com avui, defugir enfrontacions i baralles”. La decisió de retirar de fer caure el tramvia de l’ordre del dia no ha agradat a cap grup: ni partidaris ni detractors.

En acabar el ple, la junta de portaveus s’ha reunit per acordar quin dia reprendrà el plenari suspès —inclòs el debat del tramvia—. Serà el dimarts, 10 d’abril, a continuació del ple extraordinari que votarà les preguntes de la multiconsulta (que, inicialment, s’havia de celebrar el dijous, 5 d’abril). Més enllà de la manca de suport polític per allargar el Tram, la plataforma Unim el Tramvia ha posat pressió i ha demanat unitat als grups amb una maqueta de tramvia que ha posat davant de l’Ajuntament. També ha convidat els regidors a fer un viatge en bus per la Diagonal i a “suportar la cua d’accés a l’estació de Glòries de l’L1”, el dimarts 4 d’abril.