França és el país capdavanter en rehabilitació
, que arriba a la meitat del sector immobiliari, mentre que a Espanya no supera el 20 %. L’experiència al nord d’Itàlia també és positiva i supera la que s’ha fet fins ara a casa nostra. De fet, l’envelliment del parc d’habitatge és un dels problemes de Barcelona i de la majoria de ciutats del sud d’Europa.
Housing Europe, l’associació de ciutats i països per l’habitatge social, és un dels ponents de la jornada. La secretària general, Sorcha Edwards, destaca la importància de la rehabilitació en nuclis urbans, perquè la immensa majoria dels habitatges són anteriors als anys 80, i encara més enrere en el temps. “Els projectes de rehabilitació han de ser a nivell de barri, no de pisos individuals, i han d’augmentar la qualitat de vida, protegir les famílies de la pobresa energètica i crear llocs de feina local”, diu Edwards.
L’objectiu és usar les cases que ja estan construïdes d’una manera més eficient. Recorden que una de cada 10 cases europees té problemes per escalfar la llar. La rehabilitació és necessària perquè tothom pugui escalfar casa seva i mantenir-la calenta o aïllar-la de la calor, explica Cedric van Styvendael .