(ACN) El govern català, d’ERC, i el PSC han tancat un acord per als pressupostos del 2024. El pacte es va culminar la nit de dilluns. La vicepresidenta de l’executiu, Laura Vilagrà, ha explicat en una compareixença aquest dimarts al matí que des del govern “segueixen treballant per sumar tots els suports possibles per donar llum verda a aquests pressupostos”. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el primer secretari del PSC i cap de l’oposició, Salvador Illa, signaran l’acord a les 16 h aquest dimarts al Palau de la Generalitat.

És el primer pacte que assoleix l’executiu per aprovar els comptes, si bé encara necessita un tercer grup que hi doni suport o s’abstingui. El govern confia ara sumar-hi els comuns i aprovar els pressupostos per tercer any consecutiu. Amb el pacte tancat amb els socialistes, caldrà veure si el grup de Jessica Albiach s’avé a afegir-se a l’acord entre ERC i PSC.

La portaveu d’ERC, Raquel Sans, ja va afirmar dilluns que aquesta havia de ser la setmana dels pressupostos i que confiava en un acord les properes hores, després de mesos de negociació. El mateix dia, el portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, va avisar que, per tenir el suport dels comuns, el govern ha de fer un “salt qualitatiu” en habitatge i marcar com a prioritats la sanitat, l’educació i la transició ecològica. 

El Hard Rock, escull principal

Tant Aragonès com Illa s’han implicat els últims dies, especialment les últimes hores, per tancar els serrells de l’acord. Un pacte que tenia el Hard Rock com a escull principal per tirar endavant. Aragonès va expressar dimecres passat el compromís de no barrar el pas al projecte del Camp de Tarragona. De fet, va argumentar que el Hard Rock té un suport majoritari al Parlament. I, en aquest sentit, va preguntar als comuns si “de debò” farien descarrilar un acord per als pressupostos del 2024 “només” perquè s’oposaven a aquest macroprojecte. La consellera Vilagrà, ha remarcat que al pressupost de la Generalitat per al 2024 no hi ha “ni un euro” per al projecte del Hard Rock. 

2.400 M € més: 1.000 per a la sequera i un 1,7 % per a Cultura

El govern ja ha explicat que els pressupostos del 2024 suposaran 2.400 milions més de despesa, un increment del 6,3 % respecte als anteriors. Tal com va avançar l’ACN, el govern destinarà al Departament de Cultura l’1,7 % del total dels pressupostos del 2024. Continua així l’increment pressupostari per a la conselleria que encapçala Natàlia Garriga i s’apropa al percentatge del 2 %, l’objectiu marcat per al final de la legislatura. D’altra banda, els comptes preveuen que la partida per a Educació creixi un 9,5 % i superi els 7.000 milions, així com 20 milions per a salut mental.