El president del Govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, ha afirmat que amb la sentència el judici del procés es confirma “el naufragi d’un procés polític que ha fracassat” en el seu intent d’aconseguir, ha dit, un suport intern i internacional. En una declaració institucional des de la Moncloa hores després que es fes pública la condemna per sedició als líders independentistes, Sánchez ha anunciat que aplicarà la legalitat “sense excloure cap possibilitat”, tampoc l’article 155.

Pedro Sánchez ha dit que respectarà i acatarà la resolució del Tribunal Suprem i que el judici del procés s’ha desenvolupat amb total garantia i amb transparència. De fet, ha dit que l’acatament de la sentència suposa que els condemnats compleixin la presó “de forma íntegra”. D’aquesta manera, el president espanyol hauria descartat una possible amnistia als presos, tal com ha demanat el president de la Generalitat, Quim Torra.

El govern espanyol, “atent” per garantir la Constitució

El president del Govern espanyol en funcions ha destacat que avui “s’obre una nova etapa” i que l’objectiu és restaurar la convivència del diàleg a través del diàleg; això sí, ha puntualitzat que aquest diàleg s’ha de fer “dins de la legalitat constitucional”. Sobre el compliment de la llei, l’executiu espanyol estarà “atent” per garantir la Constitució espanyola.

Sánchez assegura que en cap cas s’ha jutjat els polítics per les seves idees, sinó per les accions que van desenvolupar en els seus càrrecs públics. “L’Estatut va ser atropellat i trencat unilateralment per l’independentisme català“, ha dit. També ha criticat que els drets i les llibertats de la societat catalana van ser “atacats”.

Tant bon punt s’han conegut les penes per a cadascun dels encausats pel procés, Pedro Sánchez ha fet una piulada a Twitter en el mateix sentit que la declaració institucional posterior.