No tenien rivals i només calia que els associats els ratifiquessin. I així ha estat. El 95 % de les 5.430 persones que hi han participat s'han decantat per la presidència dual i creuada per gènere de Mas i Munté. L'expresident ha remarcat que el nou partit està pensat per fer el millor país. ARTUR MAS, president de PDC "Neix amb molt bon peu. És un partit que crec que és molt necessari pel conjunt de la població catalana. Recordeu que ens hem plantejat de crear un Estat per Catalunya. Nosaltres volem un Estat lliure, volem un Estat independent però el volem dins de la Unió Europea." Ells seran la cara que representarà i coordinarà la formació, i qui la dirigirà serà Marta Pascal i el seu equip de direcció, que s'han imposat a la candidatura de Reagrupament amb el 87,76 % dels suports. Pascal, que tindrà David Bonvehí com a coordinador executiu, ha explicat que la primera prioritat de l'executiva és sumar més gent al nou projecte. MARTA PASCAL, coordinadora general de PDC "La nostra primera prioritat serà demanar-li a tota aquella gent que encara no ha fet el pasm que encara no ha mogut la seva militància cap al PDC perquè ho faci. Creiem que hem de néixer forts, que hem de néixer ferms." La votació més ajustada ha estat la del Consell Nacional. Com ja s'esperava, Mercè Conesa i Santi Vila han quedat a pocs vots de diferència. Com marquen els estatus, caldria una segona volta entre ells, tot i que el conseller Santi Vila ha anunciat a través de Twitter que hi renuncia. MERCÈ CONESA, candidata a la presidència del Consell Nacional "Molt considerada i molt agraïda perquè realment el dret a la segona volta hi és i d'acord amb els estatuts hi és. Per tant, jo em sentiré encara més compromesa." On sí que podria haver una segona volta és a la figura del defensor del militant amb unes primàries entre Iolanda Aguilar i Iolanda Garcia.
Aquest dissabte s’ha celebrat la segona part del congrés fundacional del Partit Demòcrata Català, l’antiga Convergència. Fa 15 dies es va escollir l’organització, la ideologia i el nom d’aquest nou partit. En aquest segon cap de setmana, els associats han votat els membres que dirigiran el rumb de la nova formació. L’epicentre de la jornada ha estat la nova seu del partit, al carrer de Provença, que s’ha estrenat coincidint amb el procés de refundació de l’antiga Convergència.
Finalment, la direcció executiva del partit l’assumiran Marta Pascal i David Bonvehí, que s’han imposat amb un 87,7 % dels vots per davant de la candidatura d’Ignasi Planas, que n’ha obtingut el 12,3 %. La llista de Pascal, diputada de Junts pel Sí al Parlament, es presentava com a favorita, i s’ha acabat erigint com la més votada amb una majoria àmplia.
D’altra banda, Mercè Conesa serà la presidenta del Consell Nacional després que Santi Vila hagi renunciat a anar a segona volta. Cap dels tres candidats a aquest càrrec havia obtingut el 50 % dels vots, i això obligava als dos més votats, Conesa i Vila, a batre’s en duel en segona volta. Vila, que ha obtingut el 42 % dels suports, ha renunciat a fer una nova votació i ha felicitat Conesa, que s’ha endut el 49 % dels suports. Pel que fa al tercer candidat, Joan Vila, ha estat el que menys suport ha rebut, amb un 8,5 % dels vots. A la votació, que s’ha tancat a les 14 h, hi han participat 5.430 persones, tot i que estaven convocats prop de 8.000 associats.
La presidència del PDC l’assumirà Artur Mas, acompanyat de Neus Munté com a vicepresidenta, una proposta dual que aquest dissabte ha quedat ratificada. L’òrgan tindrà únicament funcions representatives i de coordinació, i Munté podrà seguir com a consellera del govern.
De fet, aquesta presidència dual ha deixat la imatge anecdòtica del dia. Després de votar, Mas i Munté han obert un paquet d’M&M’s, uns dolços petits de cacauets recoberts de xocolata, i se’ls han menjat en honor a les seves inicials i a l’equip que formaran com a president i vicepresidenta.
Fa dues setmanes va arrencar el congrés fundacional de Convergència, moment en què es va votar el nom que havia de tenir el nou partit, i, finalment, Partit Demòcrata Català va ser el que més suports va rebre. La decisió, però, va causar polèmica per la similitud del nom amb el de Demòcrates per Catalunya, l’escissió independentista d’Unió Democràtica, que ja van advertir que podrien recórrer als tribunals.