(ACN) La candidata de Valents a l’alcaldia de Barcelona en les eleccions municipals 2023, Eva Parera, dona per fet que l’entesa amb BComú o ERC és “impossible”, mentre que es mostra oberta a l’acord amb Jaume Collboni. Això sempre que Valents formi part de l’executiu i hi hagi un acord de mínims de programa de govern. Així ho explica Parera en una entrevista a l’ACN, en la qual afirma que “l’error és regalar els vots”.

D’altra banda, té dubtes que un acord amb Junts fos possible, però no hi tanca la porta si és amb el Xavier Trias “de fa 20 anys, de les lleis es compleixen i el sentit d’estat”. Per contra, no veu viable un pacte si és el Junts “de tallar la Meridiana i els CDR” o si Trias no guanya, marxa i queda “el Junts de Puigdemont o Laura Borràs”. Així, si bé Parera creu que els models de ciutat que defensen BComú o ERC són “antagònics” no ho veu igual en el cas del PSC o Junts, a qui es mostra oberta a escoltar.

“Ara com ara cap dels dos candidats em deixa clar què vol ser de gran”, ironitza. De Collboni, critica que faci propostes sobre àmbits que “no ha practicat” des del govern a l’Ajuntament. “Està fent propostes que semblen tretes del programa electoral de Valents”, diu sobre la lluita contra les ocupacions o l’oposició a la superilla, per exemple. Per això, qüestiona si és “postureig” o voluntat de fer un programa “real” de govern.

“Si ell [Collboni] decideix que ens ve a demanar els vots i accepta aquest compromís, entre d’altres, no tenim cap problema”, diu pronosticant que l’entesa ha de ser “senzilla”. En relació amb Xavier Trias, però, no ho veu igual de senzill: “Junts no sabem quines propostes té”. Parera hi veu un missatge clar de “proempresa, ordre i compliment de la legalitat”, però alhora vincula Junts amb “l’incompliment de les lleis”, els CDR, els talls de la Meridiana o el referèndum.

En relació amb una possible entrada de Vox a l’Ajuntament, veu possible arribar a acords concrets, però no veu factible arribar a un acord de govern pels vetos entre els altres partits. “Jo sí que estic disposada a parlar amb formacions polítiques diferents per poder governar”, diu. Si, per contra, no arriba a cap pacte i Valents no és al govern, es quedarà a l’oposició.

El PP i Cs no són “adversaris”, són “aliats”

Parera reitera que des del dia que va néixer Valents, va fer una crida a “la unitat del constitucionalisme”, una crida que ha fet “per terra, mar i aire” sense èxit. Segons explica, va anar a les seus del PP i de Ciutadans a Madrid per plantejar una coalició electoral, però la resposta de les dues formacions va ser la negativa. Ella veu un “error” que aquestes formacions, diu, vulguin pactar abans amb Trias que amb Valents. “Si anéssim junts podríem guanyar aquestes eleccions”, manté.

La candidata defensa que el seu partit no vol “erradicar” ningú del panorama polític i remarca que el PP i Cs no són “adversaris”, sinó “aliats”. En aquest sentit, avança que serà “molt difícil” fer fora el tripartit sense unir forces i assegura que “malgrat tot” continuen oberts a parlar-ne.