Molta expectació i algunes cares conegudes que no s'han volgut perdre l'esdeveniment. Representants de la societat civil i de la patronal, però també nombrosos polítics, inclosos els portaveus de la majoria de grups parlamentaris i representants del govern, han omplert la sala Oriol Bohigas de l'Ateneu amb una idea clara. Mostrar el consens en la petició d'un nova fiscalitat més justa per a Catalunya. FRANCESC CABANA, president de l'Ateneu Barcelonès "Hem de dir prou // estem per donar suport als polítics." TXELL CANELA "La trobada d'avui és una iniciativa de l'Ateneu Barcelonès, que ha volgut reviure l'esperit d'una inciativa sorgida d'aquí mateix a finals del segle XIX i del qual va sortir una petició de concert econòmic adreçada a la reina Maria Cristina." Va ser una demanada acordada per cinc entitats representatives de la ciutat, com el mateix Ateneu o Foment del Treball. Per això, ara, més de 100 anys després, s'han reunit els presidents actuals de les entitats amb dos nous convidats, els representants dels principals sindicats del país. Tots han coincidit en la necessitat i la urgència d'un nou model de finançament. MIQUEL ROCA, pres. Societat Econòmica Barcelonesa d'Amics del País Per això demanen que no s'allargui més la negociació d'un nou pacte que sigui beneficiós per al desenvolupament del país.

L’any 1899 l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner, en nom de l’Ateneu Barcelonès, va ser un dels cinc presidents que es va adreçar a la reina Maria Cristina per demanar el concert econòmic per a Catalunya. L’acompanyaven els presidents de Foment del Treball, la Societat Econòmica Barcelonesa d’Amics del País, l’Institut Agrícola de Sant Isidre i la Lliga de la Defensa Industrial i Comercial, actualment desapareguda.

113 anys després, quatre dels presidents d’aquelles institucions, conjuntament amb els sindicats UGT i CCOO, han convocat un acte en defensa del pacte fiscal per a Catalunya. Hi han participat Miquel Roca i Junyent, com a president de la Societat Econòmica Barcelonesa d’Amics del País; Joaquim Gay de Montellà, com a president del Foment del Treball; Baldiri Ros, com a president de l’Institut Agrícola Català de Sant Isidre, i el president actual de l’Ateneu Barcelonès, l’economista Francesc Cabana.