ORIOL AMORÓS, diputat d'ERC "En aquest moment toca fer una proposta de nou maragallisme per un nou país, aixo vol dir una Barcelona forta al món però al mateix temps acollidora amb les persones que hi viuen. // Jo crec que l'Alfred Bosch és un excel·lentíssim representant del procés de Catalunya a Madrid. I a mi em sembla que ara que som al final del camí hem d'estar tots molt intensos a tot arreu. Crec que hem de ser valents a Madrid i a Barcelona hem d'estar amb la gent."

Oriol Amorós ha presentat la candidatura a les primàries molt a prop del Parlament, d’on és diputat per a Barcelona, i acompanyat d’alguns col·laboradors de l’equip del líder actual d’ERC a l’Ajuntament, Jordi Portabella. S’hi ha vist la diputada Agnès Russiñol o l’exregidor Ricard Martínez, així com consellers de districte. “Toca fer una proposta d’un nou maragallisme per a un nou país”, ha dit Amorós, que vol “una Barcelona forta al món però alhora acollidora amb les persones que hi viuen”.

El diputat d’ERC al Parlament vol aglutinar els partidaris d’esquerres pel dret a decidir per aconseguir fer d’Esquerra el primer partit a la ciutat i ser “el motor del país cap a la independència”. Amorós s’ha definit com un precandidat “afí a la direcció del partit” i ha recordat que tant la secretària general com el president d’Esquerra donen suport als dos precandidats i són “neutrals”. El precandidat a les primàries ha dit que si les guanya reduirà “al màxim” les responsabilitats que té ara al Parlament per dedicar-se “al màxim” a la ciutat.

Pel que fa al rival que tindrà a les primàries, el diputat al Congrés Alfred Bosch, Amorós no ha descartat poder arribar a una entesa. “La voluntat d’acord sempre hi és, però amb una premissa: compartir projectes”, ha dit. El diputat al Parlament ha qualificat Bosch com “un excel·lentíssim representant del procés de Catalunya a Madrid”, i ha afegit que cal ser “intensos” a tot arreu. “Crec que hem de ser valents a Madrid i a Barcelona hem d’estar amb la gent”, ha valorat.

Amorós no ha volgut entrar en polèmiques amb la negativa de Bosch d’incorporar Portabella en una candidatura única. Del president actual del Grup Municipal d’ERC+Dcat+Rcat, que aquest dimarts va confirmar que es despenjava de la cursa per les primàries, Amorós n’ha destacat que “ha potenciat el discurs urbà al nostre partit i això l’ha convertit en un referent. Segur que tindrà un futur polític important a Esquerra”.

Presentació davant de la militància

Amorós també ha volgut oficialitzar la cursa per ser alcaldable d’ERC davant de la militància, i així ho ha fet aquest dimarts a la tarda en un acte amb 300 persones a l’Orfeó Martinenc. El diputat d’Esquerra al Parlament ha estat presentat pel director de relacions ciutadanes del Casal dels Infants de Barcelona. A la trobada hi han assistit també la diputada Agnès Russiñol i l’exregidor Ricard Martínez, així com consellers de districte i la presidenta de la federació d’ERC de Barcelona, Patrícia Gomà.

Propostes per a la ciutat

Entre les apostes que Oriol Amorós ha fet per Barcelona, ha destacat convertir la ciutat “d’una vegada per totes en una ciutat per a les bicicletes”, ja que ha assegurat que “cada vegada més gent odia les bicicletes i amb raó, perquè aquesta ciutat encara no està preparada per circular amb aquest mitjà.” Per això Amorós s’ha mostrat convençut que cal implantar superilles a la ciutat, és a dir, configurar zones on el trànsit amb cotxes estigui restringit. Ha recordat que l’única superilla que han pogut implantar és a la Vila de Gràcia. El republicà també s’ha mostrat preocupat per la contaminació que respiren els barcelonins a l’aire de la ciutat i per això vol potenciar els passejos per a vianants. En aquest sentit ha anunciat que si és alcalde promourà que el passeig Marítim arribi fins a Montjuïc, i ha dit que “s’acabarà amb aquest tram de la ciutat que fins ara està inundat de cotxes i turistes.”

D’atra banda, el republicà ha criticat que l’Ajuntament hagi gastat 160 milions d’euros en les de la plaça de les Glòries, quan hi ha 106.000 aturats a la ciutat. Considera que és prioritari fer plans d’ocupació que siguin efectius, i ha assegurat que Convergència està desmantellant la Barcelona social, i hi ha inclòs Barcelona Activa. També ha recordat que la zona de polígons industrials de la ciutat està perdent vida, i que si no s’actua es convertirà en simples magatzems i no generarà llocs de treball.

Amorós ha demanat a la militància que “gasti la sola de la sabata” per convèncer els indecisos, i sobretot a “aquells republicans desencantats amb el partit que votaven fins ara”, en al·lusió al Partit dels Socialistes. assegura que estan preparats per guanyar i que Esquerra ha “d’acaparar l’esquerra social de la ciutat”. Per això ha fet esment als líders de diverses associacions d’immigrants que hi havia a l’auditori, com l’associació de Treballadors Paquistanesos, que a més de defensar els drets dels treballadors, també promouen el català. També ha centrat bona part del seu discurs en l’educació, i ha apostat per convertir les escoles en centres neuràlgics i de trobada dels barris, per, entre altres coses “acabar amb el fracàs escolar que no ens podem permetre.” Ha insistit que Barcelona ha de ser la capital de la república catalana que es vol construir, i ha defensat els valors republicans i de civisme, amb constants referències a la Segona República,