Un a un, tots els diputats han anat votant a peu dret i de viva veu la llei orgànica que regula l'abdicació reial. I la majoria, el 85% de la cambra, ha optat pel "sí". 19 diputats de l'Esquerra Plural, Esquerra Republicana i altres partits del grup mixt hi ha votat en contra i els 23 representants de CiU, el PNB i Coalició Canària, s'han abstingut. Qui no ha votat han estat els diputats d'Amaiur, que sí que han participat en el debat però han marxat abans de votar. Al PSOE no hi ha hagut la unitat que volia Rubalcaba i dos diputats també s'han absentat a l'hora de votar i un altre, el basc Odón Elorza, s'ha abstingut. Tots tres seran sancionats. Al debat previ, PP i PSOE s'han alineat per defensar la monarquia i la Constitució. MARIANO RAJOY, president del Govern "No estamos aquí para ninguna otra cosa. La forma política de estado no está en el orden del día de esta sesión del Congreso de los Diputados." ALFREDO PÉREZ RUBALCABA, secretari general del PSOE "Mi grupo va a votar que sí a la abdicación, para cumplir con la Constitución, para ser fieles al consenso que permitió su aprobación y como expresión de la voluntad de colaborar para abrir un tiempo nuevo." Duran ha justificat l'abstenció convergent al·legant que des de fa temps PP i PSOE han exclòs CiU de la política espanyola i ha demanat a Felip de Borbó que permeti fer la consulta. Un referèndum que Alfred Bosch, d'Esquerra, ha dit que permetrà a Catalunya poder decidir entre monarquia espanyola i república catalana. JOSEP ANTONI DURAN I LLEIDA, portaveu de CiU al Congrés "Espero que el nuevo rey sea sensible. Sea senible tanto a las demandas de la ciudadanía de Cataluña como a la crisis de las instituciones. ALFRED BOSCH, portaveu d'ERC al Congrés "Los pueblos no se heredan. Los pueblos no se pueden heredar. No somos un mueble que pasa de padres a hijos. Se debe votar." Poder votar en un referèndum sobre la monarquia també és el que han demanat els diputats de l'Esquerra Plural, que han acompanyat la intervenció de Cayo Lara amb aquesta imatge. CAYO LARA, portaveu d'Esquerra Plural al Congrés "Desde mi grupo pensamos que no se puede esperar más. No se puede negar al pueblo español su derecho a decidir qué forma de estado quieren. No se les puede silenciar amparándose en cuestiones que ya pertenecen al pasado." Un cop aprovada al Congrés, la llei d'abdicació es remetrà al Senat, on es ratificarà dimarts que ve.

Tant el PP com el PSOE hi han votat a favor, tot fent una fèrria defensa de la monarquia i la Constitució. CiU, el PNB i Coalició Canaria s’han abstingut, tots els grups de l’Esquerra plural – Izquierda Unida, Iniciativa per Catalunya i la Chunta Aragonesista – hi han votat en contra i els bascos Amaiur han sortit de la cambra quan hi han hagut les votacions. La sorpresa de la tarda ha estat l’abstenció del socialista Odón Elorza, que ha desobeït  i el balear Guillem García no ha respost al president de la cambra.

El president del Govern espanyol, Mariano Rajoy ha dit que el que avui es feia era un pur tràmit institucional, ha destacat la feina feta per Joan Carles I i ha argumentat que España és una monarquia parlamentària amb profundes arrels.

Un cop aprovat, el text s’ha enviat al Senat on es ratificarà el proper dimarts.