El president d’Òmnium Cultural, Xavier Antich, ha fet una crida a obrir una nova etapa de l’independentisme perquè cal una estratègia compartida i un objectiu comú per combatre el desànim, la desmobilització i la desorientació. Per això, demana altres complicitats que incloguin a tothom i una mobilització permanent: “Per guanyar ens cal ser més forts, a més llocs, més organitzats i més determinats, i tothom és necessari”. Ho ha dit a la Festa per la Llibertat, al passeig de Lluís Companys, l’acte que organitza Òmnium per celebrar la Diada i que ha reunit tots els partits sobiranistes.

Per guanyar, ens cal avançar. Hem d’enfortir-nos, construir i mobilitzar-nos de manera permanent. No només hem de fer manifestacions”
Xavier Antich, president d’Òmnium Cultural

Nous agents, com el “jovent mobilitzat”

En el discurs, Antich ha reclamat un “nou marc estratègic”, així com “noves complicitats” entre partits, entitats i tota la ciutadania. “Aquí no hi sobra ningú”, ha subratllat. També ha dit cal afegir “nous agents”, com, per exemple, “el jovent mobilitzat”. 

“Correm el risc de perdre l’actiu més important: la força col·lectiva, la cohesió social i la riquesa d’un moviment democràtic plural” ha assegurat. Per això, abans que es consolidi el que considera una “tendència autodestructiva que només porta frustració”, el president d’Òmnium reclama “revertir-la” i “renovar el cicle” que va portar a l’organització del referèndum de l’1 d’octubre.

No som on volem. Som on volen ells. Estem paralitzats”
Xavier Antich, president d’Òmnium Cultural
Festa de la Llibertat d’Òmnium Cultural al passeig de Lluís Companys

Totes les forces sobiranistes

L’acte d’Òmnium ha reunit totes les forces sobiranistes amb representants d’ERC, Junts, la CUP i els Comuns. També hi han assistit president de la Generalitat, Pere Aragonès, i altres membres del govern com Jordi Puigneró, Laura Vilagrà, Jaume Giró, Tània Verge, Josep González Cambray i Violant Cervera. En canvi, ni Aragonès ni els consellers d’ERC aniran a la manifestació de l’entitat independentista per la Diada Nacional de Catalunya.

manifestació diada 2022
El president de la Generalitat i altres membres del govern a l’acte la Festa de la Llibertat, organitzat per Òmnium Cultural.