L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha demanat al govern de la Generalitat un pla de xoc per fer front a la crisi econòmica i que deixi enrere les “batalles entre partits” que han “marcat l’inici del curs polític”, en al·lusió a les diferències entre ERC i Junts. Ho ha dit després de l’ofrena floral al monument de Rafael Casanova de la Diada 2022. Colau ha encapçalat la comitiva municipal, amb presència de tots els partits, excepte Cs i Valents.

En la seva intervenció, Colau ha reclamat més polítiques d’habitatge per afrontar l’impacte que la inflació té en les famílies. “És el més urgent i espero que això marqui el diàleg i l’inici del curs polític”, ha remarcat. L’alcaldessa també ha afirmat que la Diada 2022 ha de ser un dia de celebració i de reivindicació de la llengua i la cultura i ha desitjat que “cada català la celebri com la consideri”.

Collboni crida a la unitat del catalanisme

El primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, ha reclamat que l’Onze de Setembre contribueixi a la “unitat institucional de tot el catalanisme”, cosa que considera que “en els últims anys no ha estat així”. Pel líder socialista, la “divisió de l’independentisme” marca aquesta Diada, però ha demanat que la política se centri en “allò important: el benestar social, els serveis públics…”.

Maragall defensa la “diversitat” de l’independentisme

El líder municipal d’ERC, Ernest Maragall, ha admès que en aquesta Diada l’independentisme s’expressa “amb tota diversitat”, però ha apuntat que el seu partit “sap on vol portar el país”. Maragall ha replicat les paraules de l’alcaldessa i ha afirmat que “ja voldria jo que el govern de l’Ajuntament funcionés amb la capacitat de transformació que demostra la Generalitat”. El dirigent republicà no assistirà a la manifestació de l’ANC.

Junts espera una manifestació nombrosa i cívica

La cap de Junts a l’Ajuntament, Neus Munté, ha confirmat, en canvi, que el seu grup sí que anirà a la manifestació de la Diada, que espera que sigui “nombrosa i de caire reivindicatiu i cívic”. Munté troba “difícil d’entendre” que sectors independentistes no hi vagin i ha dit que els polítics “hem d’entomar la crítica per millorar”. També ha carregat contra la petició de Colau a la Generalitat, i ha dit que “el govern municipal està més dividit que mai”.

Bou fa una ofrena amb part del grup municipal

Josep Bou ofrena Diada

El líder del PP a l’Ajuntament, Josep Bou, ha assistit a l’ofrena de la Corporació Municipal i, després, n’ha fet una amb representants del grup municipal, tot i que el partit fa anys que no es deixa veure al monument a Rafael Casanova. “Vinc en representació del PP”, ha assegurat Bou, que ha descrit Casanova com “un català i espanyol com jo, que va lluitar per la monarquia”. I ha reclamat que la Diada se celebri el 23 d’abril amb Sant Jordi.

Valents i Cs, absències a l’ofrena

A l’ofrena floral de la Corporació Municipal hi han assistit tots els partits excepte Ciutadans i Valents. La formació taronja, liderada a l’Ajuntament per Luz Guilarte, ha repartit roses a la Barceloneta per reclamar que la Diada se celebri per Sant Jordi. Per la seva banda, Valents ha enganxat 500 cartells per Barcelona en què es pot llegir “El Procés ha mort“. La presidenta del partit, Eva Parera, sí que anava a l’ofrena amb Barcelona pel Canvi.