Falta només una setmana, i tot està llest perquè la Gran Via de les Corts Catalanes i l'avinguda Diagonal es converteixin en una gran ve baixa quadribarrada. L'organització ha venut ja més de 150 mil samarretes per fer el mosaic i 1.500 autocars portaran els participants al seu tram. Pel que fa a la participació, l'organització reconeix que a la Gran Via entre Sants i la plaça de la Universitat, dels trams 37 al 55, l'ocupació encara és baixa. Però subratllen que en els últims dies les inscripcions no han parat de créixer i superen ja les 400.000 persones. CARME FORCADELL, presidenta ANC "Hem de ser més, hem de fer-ho, podem ferho per assegurar que serà la Diada definitiva." MURIEL CASALS, presidenta d'Òmnium cultural "És la gran fotografia que difondran tots els mitjans internacionals, la que veuran a tot el món, coneixeran la voluntat dels catalans de votar." Un cop acabat el mosaic, els responsables d'Òmnium i l'ANC marxaran a la Generalitat per reunir-se amb el president Mas, a qui tornaran a demanar la consulta el 9-N. CARME FORCADELL, presidenta ANC "Depèn de nosaltres vèncer les lleis injustes, les dones podem votar perquè les nostres avantpassades es van mobilitzar, Mandela va passar de la presó a ser president de Sud-àfrica per la força de la gent." La Via Catalana vol ser aquest any més festiva que mai. Hi haurà 54 colles castelleres i a les Glòries s'hi construirà un escenari en forma de vaixell, que simularà Catalunya, amb 947 urnes que representen els 947 municipis catalans. Allà mateix, a les 17.14, diferents corals interpretaran la cançó que vol convertir-se en l'himne d'aquesta jornada. En total, segons l'organització les activitats tenen un pressupost de 130.000 euros. La Via posarà a prova la mobilitat dins la ciutat, sobretot a les Glòries, que serà el vèrtex d'aquesta ve baixa. És per això que demanen als assistents que estiguin ubicats al seu tram una hora abans, a les 4.
La presidenta de l’Assemblea Nacional de Catalunya ha fet una crida a fer la “manifestació més massiva de la història d’Europa perquè aquesta sigui la Diada definitiva” i per reclamar “poder votar el 9-N”. Els esforços actuals de l’organització se centren a omplir els trams de menor ocupació. D’una banda, la Diagonal, entre els trams 6 i 10, i la Gran Via entre els trams 37 i 55.
A dia d’avui, ja s’han venut més de 150.000 samarretes grogues i vermelles per poder dibuixar la gran senyera de la ve baixa. La presidenta d’Òmnium Cultural, Muriel Casals, ha volgut destacar que “serà la gran fotografia que difondran tots els mitjans internacionals”. Al món ja s’han organitzat 94 mosaics per configuarar altres ve baixes a ciutats com Nova York, París o Londres.
La plaça de les Glòries Catalanes serà l’epicentre de la Via Catalana, on confluiran les dues branques de la ve baixa, la de la Diagonal i la de la Gran Via. És per això que allà s’instal·larà un dels tres grans escenaris de la Via Catalana. Tindrà forma de vaixell, simulant Catalunya, i hi haurà 947 urnes (idèntiques a les que es volen fer servir el 9-N) que representen els 947 municipis catalans.
També a les Glòries, a les 17.14 un grup de cantaires interpretaran l’adaptació catalana d’una cançó letona que vol convertir-se en la banda sonora de la diada. La cançó tindrà l’acompanyament al piano de Lluís Llach. Hi participaran també 54 colles castelleres, entre les quals hi haurà les sis de la ciutat de Barcelona.
Un cop acabada la Via Catalana, les presidentes d’Òmnium Cultural i de l’ANC es reuniran a la Generalitat amb el president Artur Mas a qui li transmetran la necessitat de convocar la consulta el 9-N. Avui, Carme Forcadell ha insistit que depèn dels catalans “véncer les lleis injustes” i que “les dones podem votar perquè les nostres avantpassades es van mobilitzar” així com Nelson Mandela “va passar de la presó a ser president de Sud-àfrica per la força de la gent.”
Per al dispositiu logístic de la Via Catalana, que ha comptat amb un pressupost de 130.000 euros amb les aportacions de socis, s’han habilitat 1.500 autocars i s’ha reforçat el servei de trens. Per evitar els col·lapses de trànsit, des d’Òmnium i l’ANC recomanen als participants que vinguin de fora de Barcelona que ja estiguin a la ciutat a les 15 h i que s’ubiquin als seus trams una hora abans, a les 16 h.