1. “Vol vostè que la gestió de l’aigua a Barcelona sigui pública i amb participació ciutadana?”

Aquesta és la pregunta que volen fer 50 entitats als ciutadans de Barcelona. que posen com a exemple altres ciutats com París, Berlín o Buenos Aires on ja funcionen models similars. Des de la iniciativa ciutadana Remunicipalitzem Barcelona, demanen “que els coneixements sobre la gestió de l’aigua tornin als responsables polítics, recuperin la capacitat de decisió respecte l’aigua i prenguin decisions que beneficiïn la ciutadania”. Una de les portaveus, Míriam Planas, critica que “les multinacionals de l’aigua com Agbar” fan negoci amb aquest servei bàsic.

De fet, asseguren que, si la gestió fos municipal, es reduirien costos en la factura i augmentaria la transparència. Lamenten que a Catalunya el 80 per cent de l’aigua dels municipis està en mans del sector privat, mentre que a la resta del món el més estès és la gestió pública. Ara necessiten recollir 15.000 signatures abans del 15 de febrer, quan acaba el termini per poder incloure la qüestió en la multiconsulta. Tenen una cinquantena de punts fixos on es pot signar, repartits per tots els districtes.

Aquesta proposta ha topat amb traves en forma de recursos judicials: la Cambra de Concessionàries, on hi ha Agbar, i la Delegació del Govern espanyol han presentat un recurs del reglament al TSJC i directament al consistori. No estan d’acord en el fet que es necessitin dos terços de la cambra per aprovar les iniciatives que provenen del govern o dels grups, mentre que les iniciatives ciutadanes tan sols necessitin majoria simple.

2. “Està vosté d’acord que es canviï el nom de la plaça d’Antonio López pel de plaça d’Idrissa Diallo en un acte de reparació històrica?”

Això és el que volen preguntar Tanquem els CIE i Metromuster als ciutadans de Barcelona. Necessiten 15.000 signatures i, si les aconsegueixen, l’Ajuntament l’inclourà a la multiconsulta. Antonio López i López va ser un conegut mercader del segle XIX que va fer fortuna traficant amb esclaus. Allà on acaba la via Laietana hi ha una plaça amb el seu nom i un monument que recorda la seva persona. Des de diverses entitats demanen que es retiri aquest homenatge al negre i que es rebategi la plaça amb el nom d’Idrissa Diallo, un jove de 21 anys que va morir quan estava intern al CIE de la Zona Franca el 2012. Com a conseqüència d’aquest incident, va néixer la plataforma Tanquem els CIE, que aleshores va denunciar que l’atenció mèdica no va ser prou diligent i que ara, juntament amb Metromuster, recull signatures perquè la plaça d’Antonio López porti el nom del guineà, les restes del qual es van trobar fa un any en un nínxol sense identificar al cementeri de Montjuïc.

Els barcelonins tenen fins al 28 de febrer per ser una de les 15.000 signatures necessàries per incloure aquest tema a la multiconsulta del maig.

3. “Vol que l’Ajuntament adquireixi la parcel·la de la ronda de Sant Pau, 46, per engegar un projecte pilot amb 50 habitatges públics i garantir la continuïtat del Gimnàs Social Sant Pau?”

Si s’aconsegueixen les 15.000 signatures, els barcelonins podran respondre si volen que aquest sòl sigui municipal i es construeixin habitatges socials a sobre del gimnàs. Els impulsors expliquen que seran pisos petits amb espais comuns grans, gestionats com una cooperativa mixta entre el consistori i els veïns i entitats que en vulguin formar part. L’objectiu és que els veïns de qualsevol nivell econòmic puguin accedir als pisos perquè demanaran avançar el que cadascú pugui en funció dels seus ingressos.

El Gimnàs Social Sant Pau té un paper clau en el projecte. Està gestionat per una cooperativa de treballadors després d’estar a punt de ser desnonants per problemes econòmics de l’antic propietari, i ara funciona com a centre esportiu. Tots els usuaris s’han mobilitzat per aconseguir que el projecte arribi a la multiconsulta, i es converteixi en un símbol de lluita contra l’expulsió dels veïns.

L’Ajuntament continua amb el “calendari previst”

Davant dels dos recursos judicials

, la regidora de Participació i Districtes, Gala Pin, assegura que estan “bastant convençuts que la normativa és robusta i no hi ha d’haver cap problema”. Per aquest motiu, Pin destaca que l’Ajuntament continuarà “amb el calendari previst”. 

La primera multiconsulta, el mes de maig

L’objectiu és que a partir del 2018 hi hagi una multiconsulta ciutadana cada any, exceptuant els anys d’eleccions. Servirà per conèixer l’opinió dels barcelonins sobre diverses qüestions d’àmbit municipal. Els ciutadans podran votar tant en línia com presencialment. En aquests moments, hi ha tres propostes sobre la taula: la possibilitat que la gestió de l’aigua a Barcelona passi a ser pública, el canvi de nom de la plaça Antonio López pel d’Idrissa Diallo i la construcció de 50 habitatges públics en una parcel·la de la ronda de Sant Pau. Perquè l’Ajuntament inclogui aquests temes en la multiconsulta, és necessari que cadascuna aconsegueixi fins a 15.000 signatures de persones empadronades a la ciutat en un termini màxim de dos mesos.

Comparteix a: