Ara sí que no hi ha dubtes, Barcelona podrà decidir en una consulta si vol o no els Jocs Olímpics d'Hivern. L'alcalde ho ha dit avui sense embuts, però adverteix que si ho fa demanarà el màxim consens polític. Trias, que farà campanya pel "sí", assegura que la ciutat té un bon projecte. En els propers dies es reunirà amb els comitès olímpics Espanyol i Internacional, l'Estat i la Generalitat i els pobles del Pirineu. XAVIER TRIAS, alcalde de Barcelona "Farem una consulta ciutadana, pactada amb tots els grups, tothom s'haurà de mullar. Jo no vaig a aquesta aventura sol, ha de ser una aventura de tots." El que queda en suspens encara és per quina data s'apostarà, si el 2022, el 26 o el 30. Trias ha mantingut la incògnita, tot i que al matí ja ha reconegut que Oslo, ciutat que ha decidit en referèndum optar per a 22, és un competidor duríssim. En tot cas, si s'opta per aquesta data, l'alcalde no se sent pressionat pel calendari que obliga a presentar la candidatura el 14 de novembre. XAVIER TRIAS, alcalde de Barcelona "Si ens presentem per al 22, la consulta la farem després de presentar-nos-hi. No hi ha temps per fer-la abans, i s'ha de fer ben feta. No podem fer una pallassada." L'últim precedent a la ciutat és la fallida consulta sobre la reforma de la Diagonal, impulsada també com els Jocs d'Hivern per Jordi Hereu. A banda d'un revés pel resultat va provocar una crisi de govern amb el salt de l'aleshores primer tinent d'alcalde.

Per primera vegada, Trias ha admès explícitament que celebrarà una consulta sobre els jocs d’hivern. “No seré l’alcalde que està a favor de segons quines consultes, i de segons quines altres no”, ha dit. Trias ha reclamat als partits que hi diguin la seva sobre quin serà el sentit del vot: “Jo no em puc presentar a uns jocs olímpics sense el suport del PP i del PSC”, ha dit, i ho ha justificat assegurant que no s’entendria organitzar uns jocs si els que poden governar a Madrid quan se celebrin no hi donen suport.

L’alcalde ha afirmat que ara per ara no sap si Barcelona té possibilitats de guanyar, però ha reconegut que “Oslo segur que s’hi presenta i és un competidor duríssim”. Trias ha explicat que d’aquí a dos mesos hi haurà una reunió de ciutats olímpiques a Lausana: “Vull veure el COI i sentir la música del que passa. Hem de copsar bé les possibilitats que tenim”. Ha reconegut, no obstant això, que “quan parles de Barcelona amb gent del moviment olímpic, se’ls il·lumina la cara”.

Trias no ha aclarit si es decanta més per 2022, 2026 o 2030, però diu que s’ha de tenir molt en compte el consell que li va donar el president sortint del COI, Jacques Rogge: “Em va dir: ‘Senyor Trias, presenti’s quan hi hagi autèntiques possibilitats de guanyar’.” En aquest sentit, ha tornar a reafirmar-se en l’error de Madrid de subestimar Tòquio. “Madrid ha perdut perquè guanyar Tòquio és molt difícil. Es van molestar, però continuo creient-ho.” I ha insistit que la marca Barcelona “és importantíssima des del punt de vista esportiu”. Amb tot, creu que no es pot obviar la situació econòmica, perquè el COI sap que “Espanya no està en hores altes, i això és fotut”.