Una panoràmica que es repeteix diverses vegades de la zona vella a la nova de la ciutat de Tortosa. Una panoràmica que s'allunya de la visió feixista d’aquest monument i que reflexiona sobre què mostra i què oculta aquest símbol. A través de l'observació atenta del paisatge, l'autora d'aquesta obra convida a generar un altre sentit de la realitat. MARÍA GARCÍA, artista "La imagen es el monumento que está en medio. Se parte de la parte vieja a la nueva. Es como esa implantación del desarrollismo medido por la dictadura, es lo que de alguna manera nos está contando el paisaje. Y el resto de ese barrido histórico, lo que no se tiene en cuenta, las cosas que aparecen, van apareciendo en el texto, en el guión y demás." Aquesta és una de les cinc peces que formen part d'aquesta exposició. Tots els artistes són de Barcelona i van néixer després de la mort de Franco. Després d'un treball de camp a Tortosa, cadascú ha qüestionat el perquè de l'existència d'aquest monument. I la seva obra visualitza aquesta reflexió capaç de generar debat polític. JORDI PINO, director de Sant Andreu Contemporani "Per mi és molt important que tingui aquest vincle. Hi ha un amic que diu que l'art o és polític o no ho és. Per mi potser un dit molt categòric, però per mi és molt important que l'art tingui aquest termòmetre de la preocupació i del que passa a la societat contemporània." Aquesta exposició obre el programa d'art emergent de Sant Andreu Contemporani d'aquesta temporada, i s'hi pot veure fins a mitjan gener. Després es traslladarà a Tortosa.

Els ítems “monument franquista” i “Catalunya” introduïts al cercador d’imatges de Google donen com a primer resultat el monument commemoratiu de la Batalla de l’Ebre que està situat al mig d’aquest riu al seu pas per la ciutat de Tortosa. Aquest monument franquista ha servit de punt de partida per reflexionar sobre els sentiments que aquest tipus de símbols provoquen actualment en la societat. El gran monòlit tortosí centra el treball dels cinc artistes que participen a l’exposició “Cauty said to Franco: what time is love?”.

Els cinc artistes convidats són Joan Benassar, Miquel Cañellas, Alán Carrrasco, Laura Llaneli i María García Ruíz. Tots ells són residents a Barcelona i van participar al concurs d’arts visuals Premi Miquel Casablancas 2015 que organitza el Centre Cívic Sant Andreu. El comissari de la mostra és Vicent Fibla. Ell proposa un seguit de preguntes obertes i subjectives als cinc artistes mentre fan un viatge a Tortosa per contemplar “in situ” el monument feixista. A partir de les seves reflexions, els artistes comencen a treballar els diferents projectes artístics. Alguns guionitzen la història i altres ficcionen la realitat investigant les pràctiques polítiques en el territori i els processos històrics. L’exposició, a més, suposa un diàleg improbable entre el dictador, el comissari de l’exposició i els cinc artistes convidats.

Aquesta exposició inaugura la temporada del programa Sant Andreu Contemporani. Es pot visitar fins al 16 de gener al Centre Cívic de Sant Andreu. Després, la mostra es traslladarà a Lo Pati, el Centre d’Art Terres de l’Ebre situat a Amposta.