Des que va morir el mes de febrer, Convergència i Unió i Esquerra Republicana van demanar reconèixer Muriel Casals amb la màxima distinció de la ciutat: la Medalla d'Or. Avui s'ha aprovat amb els vots a favor de tots els grups, amb l'excepció dels Populars, que hi han votat en contra, i de Ciutadans, que s'hi ha abstingut. CARINA MEJÍAS, presidenta del Grup Municipal de C's "Les medalles d'or de Barcelona s'han d'atorgar a aquelles persones amb una trajetòria que hagi deixat algun llegat ja sigui social a la ciutat de Barcelona." ALFRED BOSCH, president del Grup Municipal d'ERC "Senyora Mejías, barcelonina i barcelonista destacada, i aquesta és la qualitat principal." STAND UP: "Però no només s'han atorgat medalles, també se n'ha revocat una. La que es va atorgar el 1997 a Cristina de Borbó. Tots els partits hi han votat a favor, fins i tot el Partit Popular, que fins ara havia demanat la pressumpció d'innocència per la infanta." ALBERTO FERNÁNDEZ DÍAZ, president del Grup Municipal del PP "Si aquests comportaments de vida no són ètics, tampoc són compatibles amb l'atorgament o manteniment de la Medalla d'Or de la ciutat." També amb el consens de tot el plenari s'ha acceptat la renúncia i la devolució física de la Medalla d'Or de l'expresident Jordi Pujol, un reconeixement que ja s'havia deixat sense efecte. Cada grup, però, ho ha defensat amb diferents punts de vista. GERARDO PISARELLO, primer tinent d'alcalde "És el cap de tota una nissaga que està sent jutjada acusats tant ell com la majoria dels seus fills de diversos casos de corrupció i de frau fiscal." JOSEP GARGANTÉ, regidor de la CUP Capgirem Barcelona "Després de 23 anys governant als catalans i catalanes mentre defraudava fiscalment i donava lliçons de moral, com que no s'explica amb ua sola persona." XAVIER TRIAS, president del Grup Municipal de CiU "Ha fet una reconeixement públic d'una actitud poc digna i equivocada i evidentment això comporta el perdre la medalla." JAUME COLLBONI, president del Grup Municipal del PSC "Això en cap cas s'ha de veure com un triomf polític ni com una escenificació excessiva." Finalment s'ha posat l'accent en l'exemplaritat i la importància de merèixer la Medalla d'Or.

Pel govern municipal, la Medalla d’Or de la Ciutat a Muriel Casals, que va morir el mes de febrer passat, és un reconeixement al compromís amb la cultura i la llengua catalanes i amb els valors republicans. CiU ha destacat que era una persona que estimava i es feia estimar, i ha afegit que “sense el seu esforç i tenacitat el país no seria on és ara”. Els socialistes n’han destacat la gran capacitat de diàleg, tot i la discrepància política que hi tenien, i els republicans l’han definit com una gran “barcelonista” que ha deixat petjada a la ciutat. Ciutadans, en canvi, creu que la figura de Muriel Casals no reuneix el consens polític necessari. Els populars, que han votat en contra de la distinció a Casals, han volgut mostrar respecte per la seva trajectòria política però no comparteixen les presses per distingir-la amb el que Alberto Fernández Díaz ha definit com a”medalla exprés”. La CUP Capgirem Barcelona ha recordat que no són les medalles el que donen el reconeixement, sinó el treball del dia a dia, i hi han votat a favor.

S’accepta la renúncia i la devolució de la Medalla d’Or a Jordi Pujol

El govern ha assegurat que l’actitud de Jordi Pujol no és una conducta aïllada, i que tot i que ja es va deixar sense efecte la Medalla, “calia retirar-la formalment per fer un país més just i més net”. Xavier Trias, del grup de CiU, ha intervingut per expressar l’estima a la persona de l’expresident, tot i el reconeixement públic d’una conducta poc exemplar. “Ja va entregar la Medalla, i a petició meva”, ha dit Trias, però ha afegit que l’acte d’avui era sobrant. Ciutadans creu que amb la pèrdua de l’honorabilitat que durant tants anys li ha estat reconeguda calia fer aquest pas, i des d’ERC creuen que és “un acte de justícia” i que “molts altres condecorats investigats també l’haurien de tornar”. Els socialistes veuen la retirada amb un gest adolorit i en cap cas com un triomf polític. La CUP s’ha felicitat per la mesura i ha carregat contra la corrupció que, han dit, “ha girat a l’entorn de Pujol”.

Es revoca la Medalla d’Or a Cristina de Borbó

Tots els grups, amb excepció del PP, han votat favorablement a la revocació de la Medalla d’Or a Cristina de Borbó. Des del govern s’ha remarcat que els motius de la retirada és l’expressió “de la profunda crisi del sistema de la Transició i de la monarquia, una institució poc trasparent i que no ret comptes”. Pisarello ha afegit que “la infanta Crisitina ha de tornar a ser la ciutadana Cristina de Borbó a ulls de la ciutadania”. CiU ha compartit la revocació, i també Ciutadans, tot i que ha lamentat que s’aprofiti per carregar contra el sistema de monarquia parlamentària. Els republicans creuen que la infanta Cristina “inspira tots els valors contraris a aquesta distinció”, i els socialistes han vist “totalment justificada” la mesura. El PP per primera vegada s’hi ha mostrat favorable però ha preguntat al govern si revisarà els expedients de les relacions que va tenir l’Ajuntament amb l’Institut Nóos anys enrere i els dels premis Laureus. El grup cupaire ha recitat la cançó ‘Si el rei vol corona’ que en els seus versos segueix: “Corona li darem, que vingui a Barcelona i el coll li tallarem.”