Tot i ser ja 1 d’abril, se celebra a l’Ajuntament el ple ordinari corresponent al mes de març, en què el govern porta a aprovació definitiva el pla especial per regular els pisos turístics. L’executiu té pressa per aprovar-lo perquè el mes de maig acabarà la moratòria de llicències, que no es pot prorrogar, i es vol evitar un buit legal que permeti l’obertura de nous pisos turístics. El document ve heredat del mandat anterior, tot i que el govern de Barcelona en Comú hi ha fet modificacions basant-se en els criteris generals del Pla d’allotjaments turístics que s’ha d’aprovar a l’estiu.
Això és el que no ha agradat gens a bona part dels grups de l’oposició, que consideren que el pla pot tenir deficiències legals i pot obrir la porta a recursos judicials per part del sector. De fet, Ciutadans farà avui un prec a l’alcaldessa en què li demana l’elaboració d’un informe jurídic sobre aquesta qüestió. En la Comissió d’Urbanisme de la setmana passada, els grups van ser molt crítics amb la gestió que el govern ha fet d’aquest tema, i van mantenir el vot en reserva fins al ple d’avui. El cas és que, si el pla no s’aprova, alguns grups també lamenten que les conseqüències no serien bones perquè s’obriria l’aixeta a noves llicències de pisos turístics.
En la part d’impuls i control, CiU i ERC obriran el debat entorn de dos grans projectes urbanístics de la ciutat. D’una banda, CiU presentarà una proposició per impulsar els equipaments a l’entorn de la plaça de les Glòries pactats amb els veïns en el Compromís de Glòries. El primer grup de l’oposició considera que el govern no està fent la feina perquè aquests equipaments tirin endavant d’acord amb la transformació de la plaça. Esquerra, en canvi, buscarà el suport dels grups per reclamar al govern que impulsi els equipaments previstos als terrenys de la presó Model. Implícitament, el text demana que l’Ajuntament i la Generalitat arribin a un acord per al trasllat de la presó. Sense això, de fet, no hi pot haver equipaments. L’executiu d’Ada Colau ja va anunciar la intenció de revisar el protocol que es va signar en el mandat anterior i que preveia la construcció per part de l’Ajuntament d’una presó a la Zona Franca.
El ple ha de ratificar avui també l’acord d’horaris comercials a què va arribar el govern amb el sector de la ciutat. Un acord que preveu l’obertura de cinc diumenges concentrats els mesos de maig i octubre de les 12 del migdia a les vuit del vespre als barris turístics. La proposta enterra l’obertura de diumenges els mesos de juliol i agost, com s’havia fet en anys anteriors. El sector es va posar d’acord però no els grups municipals. Tot i així, amb el sector a favor, no sembla que l’acord polític perilli.
En la sessió també es parlarà de medalles. En concret, el ple ha d’aprovar atorgar la Medalla d’Or de la ciutat a Muriel Casals, que va morir el mes de febrer. La proposta la van impulsar CiU i ERC en la Comissió de Presidència d’aquell mes, en què es va demanar que s’iniciessin els tràmits per atorgar la medalla a l’expresidenta d’Òmnium Cultural. En aquella votació, Ciutadans es va abstenir, el PP hi va votar en contra i la resta, a favor.
I encara més medalles. El ple ha de revocar la Medalla d’Or a la infanta Cristina, una proposta que també es va votar en comissió, en aquest cas a instàncies d’ERC. També s’acceptarà la renúncia i devolució de la Medalla d’Or que va fer l’expresident Jordi Pujol l’estiu de 2014. En la sessió de control al govern, el PP furgarà en les negociacions que Barcelona en Comú i el PSC mantenen per arribar a un acord de govern. Els populars volen saber si els socialistes han posat com a condició que es revoquin els acords independentistes que s’han aprovat aquest mandat, com ara l’adhesió de l’Ajuntament a la resolució independentista del Parlament que el TC va anul·lar.
La CUP, per la seva banda, presentarà una proposició en què demana fer les canvis legals necessaris perquè l’elecció dels consellers municipals es faci per sufragi universal i directe. Ara, aquesta tria està en mans dels grups municipals. El PSC defensarà una proposició que demana elaborar un pla contra el maltractament, l’assetjament i l’abús per a infants, adolescents i joves. Els socialistes volen que es declari Barcelona ciutat amb tolerància zero al maltractament.