ARTUR MAS, president de la Generalitat "Cal fer net en aquest país i posar fi a totes les irregularitats, fraus i corrupció. Sabent que arribar al cent per cent es impossible, perquè sempre hi ha hagut frau i irregularitat en qualsevol societat, però hi ha d'haver compromis ferm, també de part meva, que a Catalunya cal fer net i posar fi a totes les irrregularitats i la corrupció. Tot el pus que hi hagi ha de sortir. Que posem fi a les infeccions que hi pugui haver al nostre país. Quan hi ha una imputació inicial, uns primers indicis, no hi hauria d'haver necessàriament la separació d'un càrrec públic. Hi hauria de ser segur, si hi ha condemnes i per tant proves, o si els indicis són d'una evidència tal en el procés judicial que ja es veu que allò acabarà amb una condemna. En aquests casos hi hauria d'haver la separació del càrrec públic, però no abans d'això."

El president de la Generalitat ha qualificat la trobada d’aquest dimecres de “molt útil” perquè s’hi han aportat moltes idees per lluitar contra la corrupció i les irregularitats en el món de la política. Mas ha dit que “hi ha el compromís ferm que a Catalunya s’ha de fer net i posar fi a totes les irregularitats i la corrupció”. Sobre com es combatrà, el president de la Generalitat ha proposat convertir en llei un codi d’autoregulació de bones pràctiques sobre el finançament dels partits i el funcionament de les campanyes electorals. Aquestes novetats podrien incorporar-se a la legislació actual en els pròxims mesos.

La paraula imputació i el que implica també han estat presents en la reunió. En aquest sentit, Artur Mas ha dit que quan hi ha una imputació inicial no és necessària la dimissió, només en cas que hi hagi una condemna o bé “indicis” clars i evidents.

El 22 de febrer, segona cimera anticorrupció

D’aquí a dues setmanes se celebrarà una segona trobada en què es posaran sobre la taula propostes escrites per frenar la corrupció. A la reunió d’aquest dimecres hi han assistit els principals actors dels òrgans de control de l’acció pública. La presidenta del Parlament, Núria de Gispert, el del TSJC, Miguel Ángel Gimeno, el fiscal superior de Catalunya, Martín Rodríguez Sol, el síndic de comptes, Jaume Amat, el síndic de greuges, Rafael Ribó, i el director de l’Oficina Antifrau de Catalunya, Daniel de Alfonso.

Artur Mas va convocar la cimera contra la corrupció per mirar de trobar solucions als casos que darrerament surten a la llum pública. Pretén fer una reflexió conjunta per analitzar la situació actual i espera rebre’n idees per afavorir un major control de les institucions públiques. El president va decidir no convocar representants dels partits polítics a la trobada, cosa que ha irritat ICV-EUiA i Ciutadans. Serà la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, la que traslladarà les conclusions als grups en seu parlamentària. De la mateixa manera, el president té previst comparèixer al Parlament per explicar les conclusions a les quals s’hagi arribat en la reunió.

A banda del cas Bárcenas, que manté el govern del PP contra les cordes, a Catalunya hi ha altres casos que afecten el partit de govern: el cas ITV, en què pot resultar imputat el secretari general de CDC, Oriol Pujol; el cas Clotilde, amb la possible imputació de l’exalcalde de Lloret de Mar, Xavier Crespo; i l’acord recent entre les parts en el cas Pallerols, que afecta UDC.

També s’investiguen casos d’altres partits, com el de l’exalcalde de Castelldefels Agustín Marina, el cas Pretòria, amb la detenció de Macià Alavedra, Lluís Prenafeta i Bartomeu Muñoz, o el cas Mercuri, en què està imputat l’alcalde socialista Manuel Bustos.