Es defineix com a optimista, apassionada pel dret i defensora del sentit comú. Maria Eugènia Gay ha treballat 22 anys com a advocada i va ser, entre molts altres càrrecs, la degana del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona entre 2017 i 2022, any en què va passar a ser delegada del Govern a Catalunya. El 2023 ha estat quan ha entrat de ple en la política municipal de Barcelona, amb el govern de Jaume Collboni i amb el càrrec de segona tinenta de l’alcaldia. També lidera l’àrea de Cicles de Vida, Drets Socials, Cultura, Esports, Educació i Coordinació Territorial i la regidora de Sarrià – Sant Gervasi. Creu fermament que la seva experiència professional en l’àmbit del dret l’ajudarà a fer millor la seva nova feina.

“La política local és semblant a l’advocacia”

Treballar d’advocada, detectant el problema que té el client i buscant-hi la millor solució, et proporciona una proximitat amb la ciutadania, assegura Maria Eugènia Gay, que ha fet aquesta feina durant més de dues dècades: “Jo crec que la política local és molt semblant i és el que jo estic intentant fer: rebre aquells ciutadans i ciutadanes que tenen una problemàtica i veure com la podem arribar a solucionar”.

La mediació com a eina de treball

Gay ha fet el salt a la política per poder influenciar d’una manera més directa i per fer realitat propostes que abans, com a lletrada, havia traslladat als poders públics. Explica que en l’advocacia sempre ha defensat arribar a un pacte amb la mediació. “Sempre he estat una ferma defensora de la desjudicialització dels conflictes, de ser capaç que les parts arribin a acords, negociant i sent capaces de renunciar a egoismes”.

El carril bici de la via Augusta en el seu tram entre Hort de la Vila i Vergós

L’habilitat de mediació li anirà molt bé amb temes controvertits com Can Raventós o el nou carril bici de la via Augusta, per al qual el nou govern ja ha demanat un estudi per mesurar l’impacte en la mobilitat, que tindrà conclusions d’aquí a dos mesos. Això ha posat en peu de guerra els defensors de la bicicleta, però Gay assegura que no s’han de preocupar perquè “sempre tindran un traçat i sempre podran anar amb bicicleta“.

Tot i això assegura que “tampoc no volen penalitzar aquells que no tenen més opció que entrar en cotxe a la ciutat. Hem de trobar solucions que afavoreixin totes les parts, conductors, ciclistes i veïns, i sobretot fer-ho de manera consensuada amb els altres ajuntaments de l’àrea metropolitana, prenent mesures com posar més aparcaments al costat de les estacions de tren”.

Altres prioritats: reurbanització de Balmes i Jardins d’Oriol Martorell

Les prioritats de Gay per a Barcelona són la neteja i la seguretat, però si ho acotem al districte es vol focalitzar amb la reurbanització del carrer de Balmes, que fa anys que cada govern assegura que es farà de manera imminent, i la creació dels Jardins d’Oriol Martorell, que unirà Sarrià amb les Tres Torres amb una zona verda.

La inauguració de la tan esperada biblioteca de Sarrià aquest juliol és un altre dels objectius, i també convertir la Casa Tosquella en un equipament per a gent gran a finals d’aquest mandat. A més, també té pendent trobar un espai adequat per a les entitats de cultura popular del districte, i donar una solució definitiva als problemes de contenidors i senglars als barris de muntanya.

La reforma del tram superior de Balmes ha estat una promesa de governs de tots colors que encara no s’ha materialitzat mai

15 anys vivint al Peu del Funicular

Maria Eugènia Gay va néixer a l’Eixample però coneix molt bé el districte perquè ha viscut 15 anys al Peu del Funicular, al barri de Sarrià. Ara torna a ser veïna de l’Eixample, però dos dels seus quatre fills encara estan escolaritzats a Sarrià – Sant Gervasi.