(ACN) El vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri, ha insistit en la petició feta via carta de Jordi Cuixart per incloure l’entitat en la ronda de contactes que el candidat a la presidència espanyola, Pedro Sánchez, ha engegat i l’ha animat a acceptar l’oferiment “si realment creu en el diàleg”. “Si algú de debò reivindica el diàleg i no ho fa per pur màrqueting electoral hauria de voler-se reunir amb una de les entitats més importants i significatives de l’estat”, ha explicat Mauri, que ha recordat que l’organització té gairebé 175.000 associats. D’altra banda, Mauri també s’ha referit a les darreres discrepàncies entre les formacions polítiques independentistes i ha advertit que la repressió precisament “busca la divisió i que no hi hagi entesa” i ha demanat, per tant, “responsabilitat” per treballar per “un consens estratègic”, especialment per encarar la sentència del judici de l’1-O.

En una atenció als mitjans l’endemà que es fes pública la carta que Cuixart ha adreçat al candidat a la presidència espanyola, Mauri ha assegurat que el president de l’entitat “segueix interpel·lant Sánchez i estenent la mà al diàleg” i ha explicat que volen la reunió per explicar la seva “visió” del conflicte. “No aspirem a representar tota la societat civil del país, però sí que en som una part representativa i significativa”, ha insistit, per afegir que Sánchez “faria bé” d’escoltar la seva veu, ja que creu que així es posaria fi a les “falses acusacions” de sedició per part de la Fiscalia i l’Advocacia de l’Estat.

Encara que Mauri ha lamentat que de moment no han rebut resposta del president en funcions, l’ha animat a acceptar la proposta, tot i que ha reconegut que “segur que no li agradarà” el que li vulguin dir. “A nosaltres tampoc no ens agrada que prohibeixin l’actuació a Open Arms o que escoltin més les tesis de Vox que de l’ONU quan demana la llibertat dels presos”, ha retret.

Crida al “consens estratègic”

Mauri també s’ha referit a les darreres discrepàncies entre agents independentistes, accentuades després que tant l’ANC com la mateixa entitat decidissin excloure representants polítics de la zona de convidats de l’11-S, i ha demanat “treballar pel consens estratègic” i no tant “apel·lar a la unitat”. “La repressió el que busca és la divisió i que no hi hagi entesa”, ha avisat Mauri, per la qual cosa ha demanat “responsabilitat” per donar una “resposta col·lectiva” després de la sentència.

En relació amb la sentència, Mauri ha insistit que si no és absolutòria “serà injusta”, i per tant ha reclamat que es treballi per trobar les qüestions de mínims amb què totes les organitzacions del sobiranisme estiguin d’acord.

Encara que ha reconegut que la “falta de sintonia” entre els partits “és notòria”, Mauri ha considerat que les formacions “segueixen tenint voluntat de defensar els postulats majoritaris a Catalunya”. A més, ha rebutjat criticar l’acció dels CDR, que van llençar escombraries a les seus dels partits independentistes, i ha explicat que mentre sigui sense violència, “cadascú pot expressar-se com cregui convenient”.