(ACN) La Generalitat vol que la Sareb destini 327 pisos que la Generalitat té localitzats a Barcelona a lloguer social per a les 600 famílies de la ciutat desnonades i reallotjades en pensions o albergs. Així ho van plantejar aquesta setmana els representants de la Generalitat en el grup de treball format també per l’Ajuntament de Barcelona, el govern espanyol i la PAH. La intenció de l’executiu és obtenir els lloguers d’aquests pisos a meitat de preu i que sobre aquesta quantitat la Generalitat els posi a lloguer i n’assumeixi el 60 % del cost, que “és la proporció que ens correspon en tot el que fem d’habitatge a la ciutat de Barcelona”, segons ha explicat el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, en una entrevista a l’ACN.

Calvet ha assenyalat que la Sareb ja ha cedit alguns d’aquests habitatges però que “encara en té”. “Té actius que en aquests moments són ociosos i que es podrien posar a disposició de la Generalitat i de l’Ajuntament de Barcelona perquè els gestionéssim a la mesa d’emergència”, ha dit el conseller. Segons ha detallat, la Generalitat els posaria a lloguer i caldria trobar la manera de cobrir el cost de posar a disposició aquests habitatges i d’establir quina part podrien fer-se càrrec les famílies. “La part entre el que no paga la família i el cost el cobririen les administracions”, ha indicat Calvet.

El conseller també ha expressat la intenció de convocar una nova reunió i que hi assisteixi l’Estat perquè “respongui a l’exigència” de trobar una sortida per a aquestes famílies. “La societat vol que atenguem aquesta emergència, però sobretot que trobem fórmules per resoldre estructuralment les problemàtiques d’habitatge que tenim”, ha subratllat.

A Barcelona, és on hi ha més famílies i persones que estan en espera de ser reallotjades, concretament 600. “És una xifra que hem d’atendre perquè és inexcusable i ho hem d’atendre consensuadament entre les administracions concurrents”, ha remarcat el conseller, en referència al mateix govern, l’Ajuntament de Barcelona i l’Estat. Segons Calvet, l’Estat també ha de prendre la iniciativa, no només fent que la Sareb cedeixi els més de 300 pisos, sinó també amb una major dotació en els Plans Nacionals d’Habitatge, ja que l’actual és “insuficient”. Concretament, aquests plans signats ara fa un any, establien destinar 200 milions d’euros en els quatre anys següents a raó de 50 milions anuals.

“Necessitaríem anar més enllà perquè aquesta dotació econòmica està per sota del pes poblacional o del pes del PIB de Catalunya i sobretot està per sota de les necessitats d’habitatge de Catalunya respecte a altres comunitats autònomes que no tenen els problemes d’habitatge ni problemes d’un mercat tan tensionat com el de Barcelona o l’àrea metropolitana”, ha argumentat.