El president del Grup Municipal d’ERC a l’Ajuntament de Barcelona, Ernest Maragall, ha refredat la possibilitat d’entrar al govern de Jaume Collboni en la primera roda de premsa dels republicans del curs polític 2023-2024. Acompanyat de la portaveu del grup, Elisenda Alamany, han avisat que “a Collboni el veiem cada cop més lluny” i que l’alcalde socialista està immers “en una deriva conservadora, marcada pel PP” (els populars de Daniel Sirera van votar a favor d’investir Collboni).
En aquest sentit, els republicans han criticat el desplegament del Pla endreça, la retirada de l’urbanisme tàctic del carrer de Pelai i l’organització d’esdeveniments que “no deixen cap llegat a la ciutat”, com La Vuelta. Maragall també ha alertat que el govern de Collboni (el més en minoria de la història a l’Ajuntament de Barcelona, amb només nou regidors) és “un govern en funcions” i, preguntat per la possibilitat que ERC teixeixi un acord de govern amb l’alcalde, ha dit: “No volem ni frivolitats ni febre pels càrrecs. Som a l’oposició”.
ERC veu una cursa “entre Junts i els comuns”
Més enllà de l’embat a Jaume Collboni i al PP, els republicans també han carregat contra els comuns d’Ada Colau. Elisenda Alamany ha recordat que els vots de Barcelona en Comú van ser fonamentals per fer Collboni alcalde, però que ara estan “en un silenci eixordador” mentre veuen com desfà algunes de les iniciatives dels governs de Colau (com el carrer de Pelai): “Venien a falcar un govern progressista i han falcat una deriva conservadora”, ha dit.
Sobre TriasxBCN, tot i haver-hi fet un acord preinvestidura (que ERC encara considera que “segueix vigent”), Maragall ha retret que hi hagi “una cursa entre Junts i els comuns” per mirar d’entrar al govern.
Primer pas, el pressupost?
Amb tot plegat, els republicans han deixat clar que “no hi ha hagut converses” amb l’equip de Collboni després de gairebé 100 dies de mandat i que “a qui li correspon la iniciativa és al govern”. Ara bé, tot just és 1 de setembre i queden 3 anys i 10 mesos de mandat de Jaume Collboni, i tot i assenyalar les seves prioritats (habitatge, canvi climàtic i drets socials), els republicans no han volgut marcar cap línia vermella ni volen avançar “pantalles” que encara no han passat.
Una de les pantalles que caldrà veure com evoluciona, els propers mesos, serà la negociació del pressupost de l’Ajuntament de Barcelona. Si no hi ha cap gran acord abans —i amb l’escenari postelectoral d’àmbit estatal també en joc—, serà molt probablement el primer moment perquè el govern i els grups de l’oposició s’agafin les mides.