Barcelona vol tenir capacitar per gestionar l’acollida de refugiats davant d’un Govern espanyol inactiu. Aquesta és la tesi que defensarà el quart tinent d’alcalde, Jaume Asens, en la taula rodona amb ciutats europees que se celebrarà aquest dimarts a Amsterdam sobre polítiques de refugi. Aquesta serà la segona trobada Urban Agenda amb els refugiats com a tema central de debat entre ciutats com Atenes, Berlín i Milà entre d’altres.

Actualment els estats són els únics encarregats de rebre i gestionar els diners que distribueix la Comissió Europea per gestionar aquesta crisi humanitària. Els diners provenen del Fons d’Asil, Migració i Integració, que es va crear el 2014 i atorga 330 milions d’euros a Espanya fins a l’any 2020. El govern dedica un 28,70 % d’aquest pressupost a asil, 28,6 % a integració i migració, i en la seva major part, un 42 %, a polítiques de retorn. Dins d’aquesta última partida s’hi inclouen el finançament de vols de deportació i la posada en marxa de nous centres d’internament d’estrangers.

Jaume Asens, tinent d’alcalde de Drets de la Ciutadania, critica amb duresa aquesta distribució dels fons : “L’ús que està fent el Govern espanyol dels fons europeus és pervers i immoral. Tot i que és legal, el Govern el que fa és desviar aquests fons cap a aquestes prioritats quan haurien de ser unes altres.”

L’entitat Tanquem els CIE afegeix que aquesta ha estat una política constant del Govern espanyol. “Fa molts anys ja, primer amb el govern socialista i ara amb al PP amb les mesures repressives i destinades a la deportació”, explica Xavier Muñoz.