A Malta, just al bell mig de la ruta que segueixen els refugiats aquest dijous s’han reunit els primers ministres europeus amb la mirada posada a Líbia. L’estratègia ara és aturar el moviment de persones actuant al país d’origen. El director de l’ONG Proactiva Open Arms, Òscar Camps, creu que “la gent que fuig buscarà alternatives, i cada cop seran més arriscades les rutes però continuaran intentant-ho”. Des de Barcelona, mentrestant, ja s’articula la manifestació organitzada per l’entitat “Casa nostra, casa vostra” per al 18 de febrer, que pretén “obtenir una fotografia que tingui ressò mundial”.

246 és el nombre de persones que han mort aquest 2017 intentant travessar el Mediterrani. Una xifra que augura un any novament catastròfic en què res fa pensar que s’aturi la tragèdia. L’any passat van morir 5.079 migrants al mar. Són les xifres que maneja l’OMS i que no tenen en compte els milers de desapareguts.

Els qui treballen sobre el terreny, com el director de Proactiva Open Arms, Òscar Camps, no preveuen que el flux s’aturi: “Europa intentarà frenar com sigui aquesta allau de persones que busquen refugi. Ho frenarà de la manera que sap, que és pagant tercers països, doblant el pressupost de Frontex i tancant fronteres per terra”, assegura. I afegeix que “la gent que fuig buscarà alternatives, que cada cop seran més arriscades però seguiran intentant-ho”.

A Malta, just al bell mig de la ruta que segueixen els refugiats avui s’han reunit els primers ministres europeus amb la mirada posada a Líbia. L’estratègia ara és aturar el moviment de persones actuant al país d’origen. “Entrenarem els guardacostes libis, els equiparem i els donarem suport per aturar el contraban de persones alhora que incrementarem la cerca i les operacions de rescat”, ha assegurat en roda de premsa el president Consell Europeu, Donald Tusk.

La Unió Europea es fa seu així l’acord que aquest dijous Itàlia ja va firmar amb Líbia en termes similars. Tusk, a més, ha explicat que la UE “donarà assistència econòmica a les comunitats locals de Líbia per millorar la seva situació.”

Les quotes d’acollida que va fixar la Unió Europea, fins i tot rebaixant l’ambició del pla al maig de l’any passat, han quedat en paper mullat. Fins ara Espanya ha acollit menys d’un 10 % dels refugiats que li pertoquen, en són 1.034. La inacció institucional, però, ha servit per despertar consciències.

Ruben Wagensberg és un dels capitans de la campanya “Casa nostra, casa vostra”. La primera cita que preparen és un concert al Palau Sant Jordi per l’11 de febrer, ja amb totes les entrades venudes. La cita següent  serà una mobilització el 18 de febrer: “Volem que aquesta sigui la manifestació més gran que hi ha hagut pel tema del refugi a Europa”, puntualitza.