Els Mossos d’Esquadra havien precintat temporalment el local el 9 de juliol arran de la detenció dels responsables per delictes de promoció d’odi i discriminació. El propietari, Pedro Varela, va ingressar a presó uns dies més tard, tot i que un seguidor li va acabar pagant la fiança per permetre que en sortís.

Jaume Asens ha explicat que l’actuació municipal s’ha coordinat amb la Fiscalia de Delictes d’Odi, que va demanar a l’Ajuntament que retardés l’ordre de tancament de la llibreria per manca de llicència per no interferir en la investigació que s’estava duent a terme en paral·lel i que ha portat fins a la detenció de Varela.

Asens ha assegurat que l’activitat principal del local era la de difondre la ideologia nazi a través de la sala de conferències, i que la llibreria era “un pretext” per poder dur a terme aquest tipus d’esdeveniments. El tinent d’alcalde ha asseverat que Barcelona “no es pot permetre la vergonya de tenir una llibreria d’aquestes característiques”, però ha reconegut que no pot garantir que no acabi reobrint en una altra ubicació.