Nou Barris és el districte amb la taxa d'atur més alta de tota la ciutat. Una situació que ha agreujat l'impacte de la crisi. Per combatre-ho, l'Ajuntament hi ha multiplicat l'atenció social. El districte concentra el 20% de tots els ajuts econòmics que es donen a Barcelona. Només l'any passat s'hi van destinar més d'un milió d'euros. Aquest mandat s'hi ha reforçat l'equip de serveis socials i també s'hi han incrementat les ajudes en alimentació. Per tot plegat es disposa d'un pressupost obert, que el districte creu que ha contribuït a minvar els efectes de la crisi. IRMA ROGNONI, regidora de Nou Barris "Al districte de Nou Barris no tenim cap restricció de concessió d'ajudes. Tota la gent que demana ajudes i serveis socials ho determina, la té. // Gràcies a tot aquest treball, tot fa indicar que les situacions de pobresa s'han pal·liat. Els desnonaments són una altra cara de Nou Barris. El districte desconeix la xifra total del mandat, però assegura que ha fet el seguiment d'uns 300 casos. En 125 s'hi ha personat; la meitat s'han pogut resoldre i la resta està en vies de fer-ho. L'Ajuntament també destaca els programes per combatre el fracàs i abandonament escolar i els plans d'ocupació, que han permès contractar 600 persones. Una visió del districte que es confrontarà amb la que tenen veïns i oposició al ple extraordinari sobre la pobresa previst per dijous.

El districte de Nou Barris té la taxa d’atur registrat més alta de la ciutat (13%) i el nivell de renda familiar més baix. Per contrarestar els efectes de la crisi, l’Ajuntament ha destacat l’increment de l’atenció social que hi ha fet durant aquest mandat. Segons el govern municipal, el districte concentra el 20% de tots els ajuts econòmics que es donen a Barcelona. Concretament, a Nou Barris s’ha passat dels 389.691 euros el 2011 en ajudes a 1.028.033 el 2014. Els ajuts en aquest districte han augmentat un 237% segons les dades del consistori.

En el balanç d’acció municipal al districte, l’Ajuntament ha assegurat que s’han reforçat els equips de serveis socials amb sis treballadors nous i tres educadors socials, fet que ha reduït les llistes d’espera de la primera visita (de 36,9 dies el 2011 a 21,2 el 2014). El consistori ha incrementat també les ajudes en alimentació a les famílies amb pocs recursos i les beques menjador. Per totes les partides d’atenció social, el districte de Nou Barris té un pressupost obert. “No tenim cap restricció de concessió d’ajudes, tota la gent que demana ajudes i serveis socials ho determina, la té” ha afirmat la regidora Irma Rognoni.

El reforç de l’atenció social ha estat clau, segons Rognoni, per minvar els efectes de la crisi al districte. “Tot fa indicar que les situacions de pobresa s’han paliat”, ha explicat la regidora, que ha assegurat que Nou Barris és, després de Ciutat Vella, un dels districtes amb major inversió per capita. En concret, els 160 milions d’euros invertits aquest mandat en equipaments, espai públic i habitatge fan que la inversió per habitant al districte sigui de 969,16 euros. En el balanç de mandat, Rognoni ha destacat també els programes per reduir el fracàs i l’abandonament escolar, així com els plans d’ocupació que han permès contractar 607 persones.

Davant una altra de les cares de la crisi a Nou Barris, els desnonaments, el districte assegura que ha actuat per evitar la pèrdua de l’habitatge. A través d’un protocol per al tractament dels llançaments al districte, s’ha fet el seguiment de 284 casos, dels quals l’Ajuntament s’ha personat en 125. D’aquests últims, la meitat, 64, s’han resolt “positivament”, i la resta estan en vies de solució. El consistori també assenyala els 123 pisos adjudicats a través de la Mesa d’Emergències Socials i la signatura de 248 contractes de lloguer social entre famílies i entitats bancàries. Ofideute ha fet 354 mediacions per fer front al pagament d’hipoteques i 69 més per al lloguer.