L’Ajuntament de Barcelona ha celebrat l’anunci sobre la posada en marxa, al febrer, del límit al preu dels lloguers. La primera tinenta d’alcaldia de Barcelona, Laia Bonet, ha afirmat que l’habitatge és “un dels grans reptes de Barcelona” i que a la ciutat “necessitem que la llei de l’habitatge s’apliqui al més aviat possible, per Barcelona és importantíssim”. Ha assegurat que “sense l’entrada en vigor, la llei podria provocar la pujada des lloguers” i, per això, s’ha mostrat satisfeta que el ministeri s’hagi compromès a publicar l’índex de referència.
Bonet, però, assegura que al marge del topall als lloguers cal seguir “treballant en l’altra línia, la de l’augment de l’oferta d’habitatge a la ciutat”, i ha afirmat que només aquest hivern l’Ajuntament entregarà 750 pisos públics.
Bonet no ha aclarit quants ciutadans de Barcelona es beneficiaran de la llei i diu que caldrà esperar que el ministeri publiqui l’índex de referència. També ha lamentat, no obstant això, que “la llei arriba en un moment amb molt poques ciutats progressistes a l’estat”, i creu que “hi haurà pocs ajuntaments disposats a accelerar al màxim l’aplicació d’aquesta llei”.
Com afecta la nova llei?
Segons la nova norma, el lloguer dels contractes nous no podrà superar el preu del darrer contracte vigent en els últims cinc anys després de l’actualització anual. Si es tracta d’habitatges d’un gran tenidor (propietari d’almenys cinc pisos urbans), el preu del lloguer tampoc no podrà ser superior a l’índex de referència del preu del lloguer. Si, per exemple, s’havia llogat un pis a 1.500 euros i el límit de la zona se situa als 1.200, quan s’extingeixi el contracte i se’n faci un de nou no es podrà superar aquest màxim.