El mes de febrer una vintena d’entitats  van convocar un multireferèndum a Catalunya de cara a aquest diumenge, 25 de maig, amb preguntes sobre els cultius transgènics, les iniciatives legislatives populars, el pagament del deute públic i el control públic del subministrament energètic. Convocaven la consulta organitzacions com ara la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca, la Plataforma per l’Auditoria Ciutadana del Deute, diverses comissions promotores d’iniciatives legislatives populars (ILP) o la Plataforma Aigua és Vida, entre d’altres. La iniciativa té, des del principi, el suport de dues formacions polítiques: la CUP i el Procés Constituent, tot i que l’organització es va desmarcar de les institucions i els partits polítics des d’un principi.

Durant aquests dos mesos, al web de Multireferèndum s’hi han inscrit diverses entitats i locals que volien tenir taules de la consulta sense que cap organisme no hagi aturat la iniciativa, fins a aquest dimarts, quan la Junta Electoral Central ha prohibit aquesta consulta múltiple. La JEC afirma que “muntar taules de votació” als municipis de Catalunya, algunes de les quals pròximes als col·legis electorals, per “plantejar preguntes com les enunciades”, pot condicionar els electors i afecta els principis de reflexió i singularitat.

La Junta creu que la convocatòria és contrària a la Llei orgànica del règim electoral general (LOREG) i al·lega que el fet que un dels convocants sigui la CUP, ja que tot i no presentar-se a les eleccions europees, el partit “no pot realitzar actes de propaganda electoral”. La Junta conclou que les preguntes són “de naturalesa política” i que poden suposar “una influència en els electors”. Afegeix que les consultes de les entitats no poden ser considerades un referèndum perquè no estan convocats per les autoritats públiques conforme a la legislació.

Tal com acostuma a passar amb altres tipus de prohibició, la de la Junta Electoral ha tingut un efecte invers al desitjat i ha causat una reacció a través de les xarxes socials que s’ha traduït en una allau de visites al web del Multireferèndum, que ha caigut aquest matí. L’organització ha fet públic a través de Twitter que hi ha una allau de demandes per tenir més taules: “Ja en tenim 350 i obrim un nou període d’inscripció fins dijous” i ha deixat clar que no tenen intenció de desconvocar la consulta. En un comunicat han considerat que en cap cas no pretenen influir en el sentit del vot dels electors, i que la consulta “ni intervé sobre el procés electoral del Parlament Europeu, ni tampoc té com a objectiu impedir el lliure accés al voltant dels col·legis electorals. Ben al contrari, és una crida a la participació ciutadana”.

El col·lectiu que convoca la votació recorrerà l’acord de la Junta mitjançant un contenciós administratiu al Tribunal Suprem, alhora que demanarà la suspensió cautelar de la resolució fins a esgotar totes les vies legals possibles. Considera, a més, que la reacció de la JEC és “un atac a les llibertats de reunió, d’expressió i participació” i fa una crida a “omplir els carrers de democràcia d’arrel i de taules” el proper diumenge.