XAVIER SERRÀ, membre de la Federació d'Entitats l'Harmonia "No deixa de ser una estratègia en aquest cas del districte de Sant Andreu per enfrontar-nos amb les entitats però no ho aconseguiran. Perquè nosaltres tenim molt clar qui és el culpable d'aquesta situació. No som nosaltres, no són les entitats, evidentment no són els veïns. Aquí el culpable en aquest cas és el regidor com a màxim responsable polític i el seu gerent, que és el Salvador Coll."

La intenció final de l’Ajuntament, segons ha explicat en un comunicat, és “optar per un model de cogestió entre el districte de Sant Andreu, les entitats que fan ús de l’espai i una entitat gestora que s’encarregaria, principalment, de la gestió dels recursos econòmics, personals i les dotacions estructurals i tècniques de l’equipament”. Per designar aquesta gestora, l’Ajuntament “està treballant” en la convocatòria d’un concurs.

No serà el primer que es fa per adjudicar la gestió del casal de Sant Andreu. Però l’anterior, obert a propostes de “gestió cívica”, va quedar desert perquè -segons el districte- cap dels dos projectes presentats “va arribar a la puntuació mínima exigida, no complien molts dels requisits exposats a les bases del concurs i no s’adequaven a les característiques de l’equipament”.

Protestes de l’Ateneu l’Harmonia

Una de les propostes va ser la de l’Ateneu l’Harmonia, que ha denunciat presumptes irregularitats en el procés.

Per aquest motiu han convocat per al dia 24 de maig, a les 18.30 h, un “acte d’obertura de portes” del casal. Serà un acte “de caire cívic i festiu i hi participaran veïns i veïnes de totes les edats”, en el marc de les Festes de Primavera. Segons han explicat els membres de l’Harmonia, la intenció és demanar, com a “gest de cordialitat”, les claus del centre per poder entrar-hi i organitzar un seguit d’activitats, com xerrades o petits concerts, durant uns dies.

Sobre la decisió de l’Ajuntament de cedir ja espais a una vintena d’entitats, l’Harmonia assegura que almenys dues, amb les quals han contactat, han desmentit haver rebut cap notificació de l’Ajuntament, i pensen que “l’estratègia dels responsables del districte és buscar la confrontació entre entitats”. A més, han manifestat que la decisió s’ha pres de forma “unilateral i sense respectar el període d’al·legacions”. En aquest sentit, la federació manté les al·legacions fins a esgotar aquesta via. En la seva reivindicació, l’Harmonia té el suport de l’Associació de Veïns de Sant Andreu del Palomar, la FAVB i la Plataforma per la Gestió Ciutadana.

El nou casal de barri de Sant Andreu és un edifici dins del recinte de la fàbrica Fabra i Coats, de quatre plantes, amb prop de 2.820 m2. La rehabilitació integral ha suposat una inversió total de 5,65 milions d’euros. L’autor del projecte és l’arquitecte Rafael Vila i el termini d’execució de les obres ha estat de dos anys i mig.