ALÍCIA SÁNCHEZ CAMACHO, candidata del PP a la Generalitat "Injusta la retallada social del Zapatero, és que aquí només em deixa ara ja cinc caràcters!". Els candidats han hagut d'acostumar-se a respondre les preguntes dels ciutadans en els 140 caràcters que permet el Twitter. En poc més d'una hora, els usuaris d'aquesta xarxa social els han fet un total de 165 preguntes que ells han respost amb tota la immediatesa que els permetia el web. A les seus d'alguns partits han patit problemes tècnics, però els sis candidats troben que Internet és una bona eina per recollir les inquietuds dels electors. MARINA GELI, número 2 a la llista del PSC per Girona "Aquí no hi ha filtres, directament els ciutadans parlen amb una persona de les diferents formacions polítiques". DOLORS CAMATS, portaveu del Grup Parlamentari d'ICV-EUiA "Ens obliga a aprendre també una nova manera de comunicar en política". ALÍCIA SÁNCHEZ CAMACHO, candidata del PP a la Generalitat "Jo crec que és el mitjà del futur, amb què la majoria dels joves s'estan comunicant". JOAN PUIGCERCÓS, candidat d'ERC a la Generalitat "La immediatesa, l'eficiència... el que ens permet és contactar directament". ALBERT RIVERA, candidat de Ciutadans a la Generalitat "En dues paraules: magnífica iniciativa". JOANA ORTEGA, número 2 de CiU "Una iniciativa molt interessant. La tornaria a repetir ara mateix". Més de 1.000 persones s'han connectat a aquest web per seguir en directe la primera twittervista. En alguns moments, l'allau de connexions ha col·lapsat el sistema. Els organitzadors de l'associació STIC.cat ho seguien concentrats des d'aquesta sala per resoldre-ho amb l'ajut dels tècnics. TRINA MILÁN, presidenta de STIC.cat "Els problemes tècnics de lentitud en la resposta i de no entrada de preguntes i respostes han estat sobretot per la capacitat pròpia de Twitter com a aplicació, no pas de la nostra sinó de Twitter en general. I també de la capacitat de comunicació de les operadores, o sigui, del canal de comunicació Wi-Fi o ADSL que cadascú tingui". Moltes de les preguntes han quedat sense contestar, però les faran arribar a cada partit perquè les responguin durant els propers dies. De fet, el debat electoral a les xarxes socials no ha fet res més que començar.

La primera twittervista de la política catalana va començar a les 19 h amb tots els ulls posats al web TwitterviSTIC.cat, el web creat pels organitzadors a partir de l’eina desenvolupada per ShoTools. El servidor ha registrat més de 2.000 pàgines vistes en tan sols 10 minuts. Poc després, els voluntaris de la Societat de la Tecnologia i el Coneixement (STIC) enviats a les seus dels diferents partits polítics començaven a avisar que alguns candidats no podien accedir a l’aplicació web. Alguns usuaris també denunciaven via Twitter que el TwitterviSTIC no estava responent. Els tècnics s’han posat immediatament mans a l’obra, han ampliat la capacitat del servidor i n’han muntat un altre en uns minuts. Però els problemes s’han solucionat només per a alguns dels partits. De fet, des de les seus que tenien menys preguntes per contestar -com la de Ciutadans- no hi ha hagut problema, la qual cosa fa pensar que el problema ha estat realment de saturació del sistema.

Els problemes tècnics han fet que molts internautes deixessin de seguir en directe la twittervista. Alguns dels polítics han optat per respondre les preguntes per Twitter directament, al marge de TwitterviSTIC. Si des del principi s’hagués optat per aquesta opció (no crear cap web específic i limitar-se a definir “hashtags” per agrupar preguntes i respostes), segurament no hi hauria hagut cap problema. Però sense el mur unificat on trobar totes les preguntes i respostes una entrevista simultània a sis candidats com aquesta hauria resultat encara més difícil de seguir. Això ja es va veure amb l’entrevista via Twitter que va oferir Sandro Rosell durant les eleccions al Barça.

Malgrat tot, els polítics han donat avui un total de 40 respostes a través de Twitter. És el resultat d’aquesta experiència pionera organitzada per STIC.cat, que ara farà arribar als diferents partits les més de 120 qüestions que han quedat per respondre, perquè ho puguin fer durant els propers dies. És només el principi del debat electoral del 28-N mitjançant les xarxes socials.