En un esmorzar informatiu a Madrid i al costat del secretari general del PSOE, Jaume Collboni ha aprofitat el debat de la reforma constitucional per fer una proposta: que Barcelona assumeixi el rol de cocapital en un futur estat federal espanyol. Un nou paper que comportaria, segons Collboni, descentralitzar algunes de les principals institucions de l'Estat, com ara el Senat. JAUME COLLBONI, president de la Federació del PSC de Barcelona "Como pasa en otros países que pueda haber instituciones del Estado que tengan su sede en Barcelona. Es fundamental que en la nueva Constitución se refleje de una forma plástica que asume y reconoce la plurinacionalidad del estado." La proposta de Collboni ha coincidit amb una informació que publica avui l'agència internacional Bloomberg i segons la qual el Govern espanyol està estudiant la possibilitat de traslladar el Senat a Barcelona. L'article, que cita dues fonts properes a les converses, assegura que el canvi s'inclouria dins d'un paquet de mesures per convèncer els catalans de seguir formant part d'Espanya. No és la primera vegada que es proposa el trasllat d'un organisme estatal de Madrid a Barcelona. De fet, existeix un únic precedent. És el cas de la Comissió del Mercat de les Telecomunicacions. L'organisme es va traslladar a Barcelona el 2005 però va deixar d'existir a mitjan any passat, quan el Govern espanyol va crear un únic organisme regulador, altra vegada amb seu a Madrid.

Collboni defensa un nou estat federal

En un esmorzar informatiu i acompanyat del secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, Jaume Collboni ha defensat una reforma constitucional que aposti per descentralitzar les principals institucions de l’Estat. En el pla concret, Collboni ha proposat que el Senat es traslladi a Barcelona, un reconeixement de la plurinacionalitat de l’estat i de la cocapitalitat de Barcelona.

El candidat a l’alcaldia de Barcelona ha explicat que el moviment independentista ha augmentat arran de la querella de la fiscalia en contra del president Mas i ha afirmat que la reforma de la Constitució és l’única opció per trencar l’immobilisme de Rajoy. A més, Collboni ha dit que és “més important ser una ciutat forta al sud d’Europa que una capital d’un nou estat independent” i ha considerat que els estats nació són antiquats en un marc de globalització, enfront les propostes d’estat federal.

L’agència Bloomberg publica que Madrid analitza traslladar el Senat

Precisament, la proposta de Collboni coincideix amb la informació publicada aquest dilluns per l’agència internacional Bloomberg, que anuncia que el Govern espanyol està estudiant el trasllat. Segons la cadena financera, que cita dues fonts properes a les converses, la proposta de Madrid “forma part d’un programa de mesures per convèncer els catalans a continuar formar part d’Espanya” i per demostrar que “Catalunya és una part fonamental de l’estat”.

No és la primera vegada que es proposa el trasllat d’un organisme estatal de Madrid a Barcelona. De fet, n’existeix un únic precedent, el cas de la Comissió del Mercat de les Telecomunicacions. L’organisme es va traslladar a Barcelona el 2005 però va deixar d’existir a mitjan any passat, quan el Govern espanyol va crear un únic organisme regulador, que torna a tenir la seu a Madrid.