D'aquí a sis mesos justos, el mapa de colors del plenari canviarà en unes eleccions municipals que, si fem cas als sondejos, sacsejarà la política local amb la possible entrada de noves formacions. Dels líders municipals actuals repetirà per CiU, Xavier Trias, que mantindrà l'acció d'alcalde i aparca, per ara, la precampanya. Qui sí que ja l'ha engegada és Jaume Collboni, del PSC, amb eslògan nou i una agenda fent territori. El PP apostarà un cop més amb tota probabilitat per Alberto Fernández, però no es proclamarà com a candidat fins a l'any que ve. Esquerra, amb Alfred Bosch de número 1, arrencarà la precampanya a mitjan desembre amb un acte de presentació del candidat, que mantindrà encara un peu al Congrés. Iniciativa, amb Ricard Gomà, no dóna per feta encara una aliança amb Guanyem, la plataforma liderada per Ada Colau, però en un mes s'ha de tancar un acord definitiu que els ajunti, o no, per després triar cap de llista. La CUP ja ha confirmat aquest cap de setmana que no confluirà amb ells i que presentarà llista pròpia. Al ventall de cares s'hi ha de sumar també Ciutadans, que el mes que ve farà primàries per triar candidat a Barcelona. Els partits també miren de reüll el desenllaç que hi pugui haver al Parlament. Unes eleccions anticipades podrien allunyar en el temps el debat municipal i acostar-lo al maig.

Tant les enquestes com els últims baròmetres municipals fan preveure un canvi de colors al mapa polític municipal que hi ha ara representat al Saló de la Reina Regent de l’Ajuntament de Barcelona amb les eleccions previstes per d’aquí a mig any just. Uns comicis que ja tenen alguns candidats oficials. És el cas de Xavier Trias, per CiU, que ja va ser proclamat cap de llista al juliol. Trias se centrarà en els propers mesos en l’acció de govern, asseguren des del seu entorn, i deixa la precampanya per més endavant.

El PSC, amb Jaume Collboni, és un dels partits que va proclamar el candidat més aviat a través de primàries. El líder socialista ja ha arrencat la precampanya aquest novembre en un acte a l’Estació de França en què va fer públic un nou lema “Aire fresc per Barcelona”. També manté des de fa mesos una agenda fent territori. El candidat d’ERC, Alfred Bosch, també vencedor en unes primàries, es presentarà oficialment el proper 11 de desembre en un acte amb el president del partit, Oriol Junqueras. Serà l’inici de la precampanya dels republicans, tot i que Bosch mantindrà encara un peu al Congrés dels Diputats a Madrid.

El PP repetirà, amb tota probabilitat, amb Alberto Fernández Díaz, tot i que no serà proclamat com a cap de llista fins a principis de 2015, en funció de com avanci la política catalana. Serà llavors quan els populars arrencaran també de forma oficial la precampanya per a les municipals.

En el cas d’ICV-EUiA, la formació ara liderada per Ricard Gomà, no vol donar per feta encara l’aliança amb Guanyem Barcelona. La plataforma liderada per Ada Colau i els ecosocialistes s’han donat de termini fins a finals de desembre o principis de gener per decidir si conflueixen en una mateixa llista. Serà aleshores quan es decideixi també el candidat. La CUP ja ha concretat aquest cap de setmana que no es presentarà sota el paraigua de Guanyem i que opta per una candidatura pròpia.

Ciutadans, amb opcions als sondejos, vol jugar també un paper destacat a la partida de Barcelona i segons fonts del partit, preveu fer primàries el mes que ve per tenir candidat a la ciutat tot just arrencar el 2015. Amb tot, però, els partits es miren de reüll el desenllaç del post 9-N al Parlament, ja que un hipotètic avançament electoral podria allunyar el debat municipal i acostar-lo cada vegada més al mes de maig.