Rigau ha convocat una roda de premsa d’urgència després de rebre l’esborrany de la Llei orgànica de millora de la qualitat educativa. La consellera ha titllat el text de menyspreu a la llengua catalana i l’acusa de trencar el model d’escola en català i envair competències autonòmiques. Irene Rigau assegura que el projecte del ministre Wert “és el major atac al català des de 1978”.

La consellera d’Ensenyament en funcions ha explicat que el nou model educatiu que proposa el Ministeri d’Educació permetrà als pares escollir la llengua vehicular per a l’educació dels fills. A més, si l’Administració no garanteix la proporció entre el català i el castellà haurà de pagar l’escolarització en centres privats dels alumnes que vulguin estudiar en castellà.

La reforma canvia també com s’estructuren les assignatures. El text les agrupa en tres categories: troncals, específiques i d’especialitat. El català deixarà de pertànyer al primer grup i passarà a ser optativa.

Somescola i Òmnium Cultural han reaccionat al projecte. Muriel Casals considera que l’esborrany és un “nou atac a la legitimitat democràtica catalana”. Des de Somescola faran arribar un text als centres educatius perquè rebutgin la reforma educativa del ministre Wert.