El jutge encarregat del cas Mercuri s’havia reservat tota la tarda de diumenge perquè Manuel Bustos, alcalde de Sabadell, prestés declaració. Però Bustos no s’ha presentat al Jutjat d’Instrucció número 1 de Sabadell fins a les 18.30 h, perquè les declaracions han anat amb tres hores de retard. De fet, no ha començat a declarar fins les 20 h.

L’alcalde de Sabadell i president de la Federació de Municipis de Catalunya, que ha estat rebut entre xiulets i aplaudiments per un seguit de veïns que s’han apropat al jutjat, ha defensat la seva innocència abans d’entrar a declarar. Davant dels mitjans de comunicació ha afirmat que “mai no he tingut res a veure amb cap corrupció ni amb cap cobrament de comissions”, al mateix temps que ha afirmat la seva intervenció “serà llarga” i que s’estendrà en les seves explicacions davant el jutge. Es preveu que pugui acabar més enllà de la mitjanit.

Aquest matí també han declarat la resta d’imputats de la trama. Entre els convocats, el cap de la policia local de la ciutat, Josep Miquel Duran, acusat de retirar multes a familiars i amics de l’alcalde de Sabadell, i el coordinador de l’Àrea d’Urbanisme de l’ajuntament vallesà.

Concentració ciutadana en contra la corrupció

A banda de la manifestació a les portes de jutjat de detractors i partidaris de Manuel Bustos, aquesta tarda unes 200 persones s’han concentrat davant l’Ajuntament de Sabadell i que ha acabat a les portes dels jutjats, en una convocatòria conjunta de ciutadans i diversos partits polítics de Sabadell (Entesa per Sabadell, Iniciativa, ERC i la CUP) contra la corrupció política. Un acte en el que han recordat que porten anys denunciant la situació de presumpte corrupció al consistori vallesà.

Dissabte: comencen a declarar els no detinguts

A mig matí de dissabte va acudir a declarar l’alcaldessa de Montcada i Reixac, María Elena Pérez, imputada per un delicte de tràfic d’influències. El jutge investiga si, a instàncies del secretari d’organització del PSC, Daniel Fernández, va fer un concurs a mida d’una exalt càrrec del tripartit: l’exsecretària de Política Territorial, Carmina Llumà. L’alcaldessa no va poder declarar fins a les 19 h i ho va fer durant uns 40 minuts. Després va abandonar els jutjats en companyia de la seva advocada i sense fer declaracions. En un comunicat als mitjans va assegurar que estava “satisfeta perquè finalment he pogut expressar la meva innocència davant la justícia”.

Abans de l’alcaldessa van declarar dos responsables de la funerària Torra de Sabadell, acusats d’haver efectuat pagaments a polítics o funcionaris locals per l’adjudicació de la gestió privada del cementiri. Els dos empresaris van negar les acusacions.

Fins a la nit no van poder entrar a declarar Francisco Bustos, germà de l’alcalde de Sabadell i regidor d’Espai Públic de la localitat, i Montserrat Costa, esposa de l’alcalde. Costa ha declarat en un comunicat que tant ella com la resta d’imputats de l’Ajuntament “mai no han participat en cap trama corrupta”.

Ben entrada la matinada han declarat Manuel Somoza, mà dreta de Bustos al consistori i director de l’Àrea d’Urbanisme, i Joan Manau, tinent d’alcalde d’aquest departament.

Divendres 30 de novembre: el detinguts, en llibertat

A les 4.30 h, el jutge va acabar de prendre declaració als 12 detinguts en l’operació Mercuri. El fiscal anticorrupció, Fernando Bermejo, havia demanat presó provisional per a cinc dels imputats, però finalment van quedar en llibertat amb càrrecs i cap detingut ha ingressat a presó.

Dels dotze, cinc hauran de comparèixer cada dia 1 i 15 de mes als jutjats com a mesura cautelar. Dins d’aquest grup es troba l’exregidor del PP a l’Ajuntament de Sabadell, Jordi Soriano.