El primer inspector que ha intervingut a la sessió, adscrit a la zona de Barcelona-Comarques, ha explicat que va recomanar a les dues directores dels instituts que estaven sota la seva responsabilitat que demanessin a la direcció territorial d’Ensenyament instruccions per escrit dels passos que havien de seguir per cedir el centre per fer-hi la votació.
Ha assegurat que una de les dues directores que es resistia a lliurar les claus de l’edifici va rebre pressions, amb trucades dels responsables d’Ensenyament. També ha explicat que finalment Josepa Bosch, responsable de l’Institut Pompeu Fabra, va lliurar a les claus i que va rebre un rebut amb el qual ella considerava que quedava lliure de “qualsevol responsabilitat”. L’inspector, però, ha explicat que li va dir que creia que “l’havien enganyada” perquè el document no anava signat i només duia el segell dels serveis territorials.
En el seu torn, però, Josepa Bosch ha negat haver rebut cap pressió per part de la direcció territorial d’Ensenyament. “Jo entenc que pressió hauria estat obligar-nos a fer nosaltres aquesta feina en els nostres centres respectius i no va ser pas així”, ha explicat Bosch. Durant l’interrogatori, però, sí que ha explicat que va demanar indicacions per escrit sobre l’obertura dels centres i que l’exdirectora territorial d’Ensenyament a Barcelona, Montserrat Llobet, li va dir que no sabien “si n’hi podien donar”.
Montserrat Llobet ha estat respost el llarg interrotori del fiscal i ha negat haver donat “cap instrucció” als centres “del que havien de fer”. Llobet ha explicat que únicament se’ls va informar que, segurament, “la Generalitat podria disposar dels seus instituts per ser seu de la jornada de participació”.
L’altre inspector que ha respost les preguntes del fiscal, Emilio Sánchez Ulled, i dels advocats d’Artur Mas i Irene Rigau ha dit que en una reunió d’inspectors d’Ensenyament, l’inspector en cap, Francesc Güell, els va demanar que “s’abstinguessin d’actuar en relació amb el 9-N”. També ha explicat que durant tots els mesos en què es va preparar la votació, el procediment administratiu va ser “molt atípic”.
Güell ha confirmat que va dir als inspectors que no intervinguessin en relació al procés participatiu perquè “no era la seva competència” i ha remarcat que per a ell, els dos inspectors que han declarat es van excedir en les seves funcions amb els informes i les recomanacions que van fer.
La directora que no va lliurar les claus diu que es va sentir “violenta”
En la consulta del 9-N l’institut Pedraforca de l’Hospitalet de Llobregat va ser l’únic que no hi va participar. Va ser el cas més polèmic en les hores prèvies a la votació. L’aleshores directora del centre, Dolores Agenjo, ha assegurat que es va negar a lliurar les claus sense una ordre escrita del departament perquè no veia clara la legalitat de la votació. També ha detallat que el divendres previ al 9-N va parlar diverses vegades per telèfon amb la directora del serveis territorials d’Ensenyament, Dolors Llobet, que la pressionava perquè li donés les claus del centre. Una situació que ha qualificat de “violenta”.