Amb motiu del judici pel 9-N, el president Carles Puigdemont, ha convocat una declaració institucional a primera hora del matí abans d’acompanyar el seu antecessor, Artur Mas, a les portes del judici que farà seure al banc dels acusats l’expresident i les exconselleres Joana Ortega i Irene Rigau.

Durant el discurs que ha fet Carles Puigdemont, tot just una hora abans de la declaració dels tres davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, ha assegurat que ell avui també se sent jutjat. “Avui molts ens sentim jutjats” ha declarat, tot afirmant que per això avui molta gent expressarà la seva indignació per “haver portat a judici el que és un afer polític”.

El president de la Generalitat ha defensat que aquest dilluns Mas, Ortega i Rigau defensaran la dignitat del poble català davant dels tribunals, i que ho faran “no agenollats sinó dempeus”. Puigdemont també ha remarcat que la resposta que donarà aquest dilluns el poble català als que cometen “abusos per perseguir idees polítiques” serà de “dignitat”.

Puigdemont també ha constatat que Catalunya té una democràcia “més sana” que Espanya. En considerar que “un país capaç de fer el 9-N té una democràcia més sana que la d’un país que envia al banc dels acusats els dirigents que el van fer possible”. El president ha recordat el 9-N com un dia d’alegria i esperança.