L’expresident de la Generalitat Artur Mas, que s’ha erigit com a “màxim responsable polític del 9-N”, ha afirmat que se senten orgullosos d’haver fet possible el procés participatiu. Mas ja ha avançat que arribaran fins al final i que si el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya decideix inhabilitar-los, recorreran contra la decisió a Estrasburg. L’expresident considera, a més, que el judici que comença aquest dilluns “pot ser un accelerador per eixamplar la base sobiranista del país”. Mas ha conclòs que “ens volien agenollats i ens trobaran de peu. Ens volien amb l’esquena doblegada i ens trobaran drets. Ens volien amb la mirada baixada i ens trobaran mirant al davant.”

Qui era vicepresidenta de la Generalitat durant el 9-N, Joana Ortega, ha reconegut aquest diumenge que es va sentir qüestionada durant la gestació de la consulta. Per això, ha assegurat que s’asseurà al banc dels acusats pel seu compromís “amb el govern Mas i amb el país”. Ortega ha conclòs que si no s’hagués fet el procés participatiu, no tindrien problemes amb la justícia però tindrien “problemes de consciència”.

L’exconsellera d’Ensenyament Irene Rigau ha volgut agrair, en primer lloc, la tasca dels voluntaris que van permetre obrir els instituts per acollir les urnes el 9 de novembre del 2014 i que també van fer possible que l’endemà les classes es reprenguessin amb absoluta normalitat. Rigau ha assegurat que els tres encausats se senten “molt ben acompanyats” i, sobre la mobilització convocada per aquest dilluns, a les portes del TSJC ha dit “com no voleu que ens emocionem si sabem que hi ha 40.000 persones inscrites?”.

Aquest dilluns a les 9 h, l’expresident de la Generalitat Artur Mas i les exconselleres Joana Ortega i Irene Rigau s’asseuran al banc dels acusats del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Se’ls acusa de desobeir i prevaricar per seguir organitzant la consulta del 9-N tot i la suspensió emesa pel Tribunal Constitucional el 4 de novembre del 2014. Els tres investigats s’enfronten a una possible inhabilitació per exercir càrrecs públics.

Mas, Ortega i Rigau rebran abans i durant la vista oral el suport de la societat civil i del govern català. A les 8 h, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, farà una declaració institucional des de la Galeria Gòtica. Després, acompanyarà els tres investigats en un comitiva juntament amb el vicepresident Oriol Junqueras i consellers del govern. Quan arribin a les portes del TSJC, al passeig de Lluís Companys, es trobaran la concentració convocada per Òmnium Cultural, l’ANC, l’AMI i l’ACM. Ja s’hi han inscrit prop de 40.000 persones i es mobilitzaran 157 autocars.