342 professionals, entre periodistes, fotògrafs, càmeres de televisió i tècnics de 70 mitjans cobriran el judici contra l’expresident de la Generalitat Artur Mas i les exconselleres Joana Ortega i Irene Rigau, que comença aquest dilluns i s’allargarà tota la setmana. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya obrirà tres sales perquè els periodistes puguin seguir les vistes orals.

A les portes del Palau de Justícia, aquest diumenge han començat els preparatius per a la mobilització convocada per Òmnium Cultural, l’ANC, l’AMI i l’AMC en suport als encausats. El conseller d’Interior, Jordi Jané, ha explicat aquest matí que els Mossos d’Esquadra tenen a punt un dispositiu de seguretat de diverses fases que s’aplicarà en funció del volum de persones que aplegui la concentració. De moment, ja hi ha inscrites 50.000 persones. També s’ha definit una zona on aparcaran els 157 autocars que es desplaçaran des de diversos punts de Catalunya per sumar-se a la mobilització.

L’agenda del judici

El judici començarà a les 9 h de dilluns amb les qüestions prèvies. Aquest és el moment en què totes les parts poden demanar proves o testimonis d’última hora, per exemple. A continuació, compareixeran, per aquest ordre, l’expresident de la Generalitat Artur Mas, l’exvicepresidenta Joana Ortega i l’exconsellera d’Ensenyament Irene Rigau. Les preguntes les plantejarà en primer lloc la fiscalia, després l’acusació popular i, finalment, les defenses.

Entre dimarts i dijous declararan els testimonis. Dimarts ho faran, principalment, els que han demanat les acusacions. Compareixeran, per exemple, la directora d’un institut de l’Hospitalet de Llobregat que es va negar a obrir el centre o el president del grup Focus, que va organitzar el centre de premsa del dia de la consulta. Dimecres veurem acudir al TSJC l’expresidenta del Parlament Núria de Gispert i l’exalcalde de Barcelona Xavier Trias, entre d’altres. Dijous declararan nou testimonis proposats per la defensa de Joana Ortega.

El mateix dijous es començaran a presentar els informes pericials. Divendres s’acabaran de presentar les proves documentals i els tres acusats tindran un darrer torn de paraula.