El president de l’ANC, Jordi Sànchez, ha assegurat que la mobilització d’aquest dilluns envia un missatge a l’Estat espanyol perquè “el país vol diàleg i no li agraden els tribunals com a solució als problemes polítics”. Pel president de l’AMC, Miquel Buch, el missatge enviat ha estat un altre: “Amb la democràcia a Catalunya no s’hi juga”, ha sentenciat. Pel que fa a la resta d’entitats convocants, la presidenta de l’AMI, Neus Lloveras, ha assegurat que la jornada ha servit per “reivindicar un cop més el dret de decidir sobre el nostre futur”, mentre que el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha interpel·lat Europa a “mirar” i veure “un fet insòlit: com un representant polític escollit democràticament pel poble de Catalunya és jutjat pel simple fet de posar les urnes”.

Fins a les portes del TSJC, Mas, Ortega i Rigau han estat acompanyats per membres del govern de la Generalitat i representats de grups polítics, tant nacionals com del món local. La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha qualificat d’“error” el judici: “No s’hauria hagut de produir mai; en un país veritablement democràtic posar les urnes no pot ser mai, mai un delicte”, ha assegurat. En aquest sentit, el vicepresident del govern, Oriol Junqueras, també ha dit que “la democràcia no hauria de ser mai jutjada”, mentre que el conseller d’Afers Exteriors, Raül Romeva, ha titllat d’“absolutament insòlit i incomprensible” el procés judicial engegat contra Mas, Ortega i Rigau.

Pel que fa a la resta de grups que han acompanyat els tres encausats, el diputat de CSQP Joan Josep Nuet ha condemnat “la criminalització que s’està fent de la política catalana” i ha criticat que hi hagi “càrrecs públics catalans perseguits per la justícia només per opinar i dir públicament el que pensen”. La diputada cupaire Mireia Boya ha vinculat la concentració ciutadana amb la futura celebració del referèndum: “Quan sentim la gent dir ‘no esteu sols’, està demanant que es faci un referèndum necessari per dirimir el conflicte polític”. De la ciutat, regidors d’ERC i el tinent d’alcalde Jaume Asens també han format part del seguici d’autoritats que han arribat fins a les portes del TSJC.