El pla Viu el Besòs proposa una millora integral de la conca del Besòs. S’ha presentat aquest dilluns quan es compleix un any de l’incendi en una fàbrica de Montornès del Vallès, que va causar afectacions greus al riu. L’objectiu del pla és “la recuperació, transformació i resiliència del Besòs amb actuacions encaminades a reduir la contaminació, incrementar la biodiversitat i adaptar la conca als reptes que planteja l’emergència climàtica“.

El Pla, que es contempla que sigui a llarg termini, té previst un pressupost de 230 M€. Es vol que part de la inversió es faci amb fons europeus però si no s’aconsegueix totes les administracions implicades en el pla estan fermament compromeses en tirar-ho endavant.

En aquest sentit, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha destacat que “hem d’aprofitar totes les oportunitats que tinguem, com són els fons europeus, per impulsar, cuidar i recuperar tot el territori metropolità de l’eix Besòs en el sentit ambiental però també en el sentit social i econòmic”.

Per la seva banda, el president del Consorci Besòs Tordera i alcalde de Mollet, Josep Monràs, ha assenyalat que un cop recuperada “bona part de la diversitat” del riu Besòs, ara cal acabar-lo d’enfortir com un “espai de convivència ciutadana”.

La foto de família, de la presentació del pla, posa de relleu el quòrum que existeix entre les diferents administracions. L’Àrea Metropolitana, els dos consorcis del Besòs, la Diputació o els diferents municipis dins de l’àrea d’influència del riu, volen remar en una mateixa direcció per fer realitat el Pla.

Xoc climàtic