Primera discrepància pública dels dos socis de govern (BComú i PSC) sobre el projecte d’una sucursal del museu Hermitage a la Nova Bocana del Port de Barcelona. En un debat a la Comissió d’Urbanisme, comuns i socialistes han votat diferent a una proposta de JxC que demanava desbloquejar les negociacions amb l’Autoritat Portuària i els promotors del projecte abans que acabi l’any.

Al gener, l’Ajuntament va dir “no” al projecte a partir de quatre informes que plantejaven dubtes a l’Hermitage des del punt de vista urbanístic, de mobilitat, econòmic i cultural. El Port, però, va presentar-hi al·legacions —que encara esperen resposta municipal—, amb la intenció d’adaptar el projecte a tot el que el consistori demanés. Els promotors, per la seva banda, van anunciar que esgotarien tots els tràmits legals per ubicar-se al port.

“Un atzucac de difícil comprensió”

“El projecte està en un atzucac de difícil comprensió per la ciutadania”, ha admès la tinenta d’alcalde Laia Bonet (PSC), que ha demanat aclarir la situació i “analitzar amb cura” les aportacions que hi ha fet el Port de Barcelona. Per contra, la tinenta d’alcalde Janet Sanz (BComú) ha avançat que les al·legacions no contradiuen res del que l’Ajuntament ja va dir i que, per tant, “la resposta no serà gaire diferent al que vam dir”. Sanz ha insistit que l’Hermitage “no és un projecte cultural ni realista en l’àmbit econòmic”.

En el debat a la comissió, Jordi Martí (JxC) ha demanat que el govern respongui les al·legacions del Port i un nou conveni perquè “Barcelona no perdi una gran oportunitat”. Des d’ERC, Jordi Coronas ha lamentat la polarització “Hermitage sí-Hermitage no” per “la mala gestió del govern municipal”. Celestino Corbacho (Cs), Óscar Ramírez (PP) i Manuel Valls (BCN Canvi) han coincidit en què Barcelona no pot renunciar a un projecte d’aquesta envergadura.