Cada any, per Santa Eulàlia, el Gremi de Restauració celebra la seva pròpia festa per commemorar la copatrona de la ciutat i fer un reconeixement als restauradors de Barcelona. Enguany, la convidada d’honor ha estat l’actriu val·lisoletana Lola Herrera, qui des del faristol ha fet una oda —amb un cert to nostàlgic— dels teatres de la ciutat on ha actuat al llarg de la seva trajectòria… molts dels quals, ara desapareguts.

Casualment, la festa dels restauradors s’ha fet a La Paloma, una sala de festes que durant més d’una dècada va estar tancada, però que l’any passat va reobrir. “És molt important que les ciutats recuperin espais com aquest, que tinguin mirada a llarg termini i no es destrueixin”, ha dit Herrera. L’actriu (coneguda, en especial, pel seu paper de Carmen Sotillo a ‘Cinco horas con Mario’) també ha fet una crida a barrar el pas a la ultradreta: “No ens distraguem si no volem que algun llop vestit de Caputxeta ens robi drets”.

Aplaudiment tímid a Collboni… i elogis a Colau

Abans que Lola Herrera pugés al faristol, ho ha fet el comunicador —i amic de l’actriu— Jorge Javier Vázquez. El periodista ha protagonitzat alguns dels moments que han generat més rialles entre el públic, alhora que també ha llançat missatges en clau política; de fet, no ha amagat la seva amistat amb l’exalcaldessa, Ada Colau, que era present a la festa del Gremi de Restauració, asseguda a només unes cadires de l’alcalde actual, Jaume Collboni.

Amb un to irònic, Vázquez s’ha adreçat a Colau: “Que tranquil que visc des que no ets alcaldessa! Quan ho eres, veia la premsa de Madrid i pensava: ‘Si vaig a Barcelona, no podré sortir de l’hotel sense seguretat privada!'”. Després d’unes rialles del públic, Jorge Javier Vázquez ha prosseguit: “També estic molt content que ara l’alcalde, ja que no ho ets tu [Colau], sigui Jaume Collboni…”. Una frase que ha arrencat un aplaudiment molt tímid entre els assistents, cosa a la qual Vázquez ha afegit: “No sembla que tothom estigui content, però això és la democràcia!”.

550 restaurants nous en quatre anys

Des de la vessant institucional, també han intervingut el president del Gremi de Restauració (Salva Vendrell), el conseller d’Economia (Roger Torrent) i l’alcalde. Collboni ha celebrat que, després de la pandèmia, “comencem a estar en un moment dolç” pel que fa a la restauració i ha donat dades d’un sector, que ha dit, va a l’alça: des del gener del 2020 han obert 550 bars i restaurants nous (sense comptar traspassos) a Barcelona.