L’Ajuntament de Barcelona votarà aquest dimarts en comissió de forma inicial canvis a l’ordenança de terrasses per regularitzar les ampliacions que s’han fet amb la pandèmia. De les 3.668 llicències que es van atorgar per a terrasses noves o ampliacions de les existents, més de 1.500 van ser permisos per posar taules i cadires a la calçada (envoltades de pals o blocs de formigó de color groc).
La nova normativa busca consolidar aquests espais i, segons el Gremi de Restauració, se’n podran mantenir la majoria, també les que s’han ampliat a la vorera. “Anem a una consolidació de les taules i cadires que s’han guanyat en l’època excepcional de la covid”, afirma el director general del Gremi, Roger Pallarols, que assegura que “les noves terrasses han vingut per quedar-se”.
Tot i això, admet que en alguns llocs potser serà difícil mantenir l’ampliació que s’ha fet per la covid, però demana que s’apliquin “criteris objectius”. En una entrevista al programa ‘bàsics’, la setmana passada, la tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, va dir que en el cas de les ampliacions a la vorera es mirarà “cas per cas” si compleixen la normativa.
Condicions per mantenir la terrassa en calçada
Tots els restauradors que hagin ampliat la terrassa a la calçada o l’hagin estrenat per la pandèmia hauran de sol·licitar el permís a l’Ajuntament entre gener i febrer del 2022 (quan s’espera que entri en vigor la nova ordenança). Per mantenir les taules i cadires a la calçada, serà obligatori instal·lar alguns dels prototips que el consistori ha homologat abans del juny del 2022. Els canvis a l’ordenança regulen l’ús de para-sols i prohibeixen els paravents.
En el cas dels locals que ja tenien terrassa a la vorera i que l’han ampliat a la calçada, la nova ordenança demana que les taules i cadires quedin en un bloc i no separades. “S’ha de garantir la continuïtat”, va afirmar la tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, al ‘bàsics’, i va dir que es podran resoldre molts casos en què l’ampliació queda lluny de la terrassa original a la vorera, però que en altres casos “hauran de triar” quina es queden.
La nova ordenança divideix l’oposició
El portaveu d’ERC, Jordi Coronas, considera que en tot aquest assumpre hi ha hagut “molta opacitat” i demana tornar al consens del 2018 amb l’última modificació de l’ordenança. Coronas també ha reclamat que els locals que ja tenien terrassa a la vorera i que l’han ampliat a la calçada compensin l’espai que han guanyat. “Hi ha d’haver un guany per a la ciutadania. O privatitzarem cada vegada més l’espai públic?”, ha sentenciat.
Des de Ciutadans, en canvi, el portaveu Paco Sierra ha demanat al govern municipal que ofereixi més espai als restauradors i, per tant, “més taules”, per tirar endavant el negoci després de les restriccions per la pandèmia. També ha reclamat que es retorni a les taxes que pagaven abans de l’augment de preus que es va aprovar per al 2020.
El Gremi vol prorrogar al 2022 la rebaixa de la taxa
Pel que fa a les taxes que els restauradors paguen per ocupar la via pública, el director general del gremi no veu “cap altra alternativa” que mantenir un any més la rebaixa del 75 % la taxa que es va aplicar el 2020 i 2021 per la pandèmia. “No tinc cap dubte que el govern municipal anunciarà una pròrroga”, ha afirmat Pallarols, que es mostra disposat a obrir un debat per fixar “imports raonables” lluny de la pujada de preus que es va aprovar a finals del 2019.