El govern de la Generalitat ha aprovat elaborar un registre de grans tenidors a Catalunya i fer inventari dels pisos buits o ocupats que hi ha a tot el territori. La mesura l’ha anunciada aquest dimarts la portaveu de l’executiu català, Patrícia Plaja, i pretén dotar l’Administració d’un major control del parc d’habitatges buits i conèixer-ne la titularitat per aplicar la llei.

En concret, el que s’ha pactat és la creació del projecte de decret pel qual s’aprovarà el reglament de tots dos registres. Pel que fa als grans tenidors, a banda de constar a l’inventari, se’ls demanarà més informació: si disposen de pisos buits o ocupats sense títol i per què, on estan situats, quina n’és la superfície, si tenen cèdula d’habitabilitat i també en quin estat de conservació es troben.

La llei antidesnonaments 1/2022, vigent des de principis d’any, ja estableix la necessitat de crear un registre de grans propietaris. S’hi especifica que en la llista hi han de constar totes aquelles empreses o persones jurídiques tenidores de 10 o més habitatges i que, de fet, són les que estan obligades a oferir un lloguer social a les famílies vulnerables a qui se’ls extingeixi el contracte de lloguer.

Per últim, i en el cas dels pisos buits o en situació d’ocupació, segons Plaja, l’inventari va encaminat a “resoldre les ja conegudes problemàtiques socials que té el nostre país”.