El govern d’Ada Colau presenta aquest dilluns a la Fiscalia de Delictes d’Odi l’exhibició de simbologia nazi i els gestos i càntics feixistes que es van produir aquest diumenge a la plaça de Sant Jaume, després d’un acte polític de Vox. Segons el regidor de Drets de Ciutadania i Participació, Marc Serra, algunes d’aquestes persones ja havien estat localitzades en concentracions prèvies de caire similar. “Es tracta d’un grupuscle molt organitzat que està agafant molta visibilitat“, ha advertit. Per això, demana la implicació de la policia i la justícia perquè Barcelona no torni a viure situacions com aquesta.

Per presentar la denúncia, l’Ajuntament ha recopilat totes les imatges dels fets i s’ha posat en contacte amb alguns dels periodistes que van presenciar-los. El consistori ha confirmat que algunes persones havien estat ja identificades a la manifestació del 12-O a Colom, on també es van veure i escoltar símbols i proclames franquistes i nazis. A més, dues de les persones identificades ja tenien prohibit anar a manifestacions, motiu pel qual els Mossos d’Esquadra les van detenir.

Malgrat l’alerta per l’organització d’aquests grups, des del govern municipal envien un missatge de “tranquil·litat” a la ciutadania. “En cap cas es tracta d’una majoria social: és una petita minoria, molt radicalitzada i nostàlgica del franquisme que no representa el sentir majoritari de Barcelona”, ha dit el regidor.

L’Ajuntament responsabilitza Vox

Després dels fets, Vox va atribuir la protesta pronazi a una convocatòria del “partit Nacional-Socialista Obrer Espanyol”. Marc Serra considera que la formació d’ultradreta se n’ha desmarcat i ho qualifica de “bona notícia”, si bé demana al partit que analitzi quins missatges va donar el seu líder, Santiago Abascal, durant l’acte polític a Sant Jaume: “Gairebé van cridar al colpisme contra un govern legítim“.

El consistori demana a la fiscalia aplicar la jurisprudència del Tribunal Europeu dels Drets Humans i que persegueixi els delictes d’odi i d’exaltació del nazisme tipificats al Codi Penal. “Moltes vegades es diu que a Alemanya això està perseguit i no passa, però és que a Espanya això també està perseguit i no pot passar“, ha conclòs Marc Serra.