(ACN) Desenes de persones —unes 400, segons la Guàrdia Urbana— s’han concentrat aquest dilluns, 12 d’octubre, al monument a Cristòfor Colom de Barcelona per celebrar la Hispanitat. Ho han fet convocades per Vox i l’entitat Somatemps, que han organitzat una ofrena a la Mare de Déu del Pilar als peus del monument.

També hi han anat ultres que s’hi han manifestat amb simbologia franquista i nazi, però que han realitzat un acte paral·lel al costat oposat del monument, en què han clamat per l’absolució dels assaltants al Centre Cultural Blanquerna de Madrid. Els havia citat el Front Nacional Identitari, que s’hi ha fet present amb banderes que clamaven el “nacionalsocialisme identitari”.


L’acte de Vox i Somatemps ha començat amb la benedicció d’una imatge de la Mare de Déu per part d’un sacerdot, que l’ha reivindicada com a “fundadora d’Espanya”. Seguidament, diverses persones —entre elles el diputat de Vox al Congrés Ignacio Garriga i l’eurodiputat Jorge Buxadé— han dipositat flors grogues i vermelles a les escales per formar la bandera espanyola.

En declaracions a la premsa, Garriga ha assegurat que és “especialment important” celebrar el 12 d’octubre a Barcelona perquè l’independentisme ha intentat desposseir la població “de la Catalunya espanyola”. “Durant 40 anys han permès que els separatistes ens assenyalin, agredeixin i diguin que no ens podem sortir orgullosos de les nostres banderes”, ha afirmat.