manifestacio barcelona anc pedro sanchez

El govern de la Generalitat de Catalunya ha reunit la taula de partits per tractar la decisió del TSJC de mantenir les eleccions el 14 de febrer. La trobada s’ha fet de forma telemàtica amb la participació del conseller del Departament, Bernat Solé, i el director general de Participació Ciutadana i Processos Electorals, Ismael Peña-López.

En la reunió, Solé ha defensat “que els col·legis i les meses electorals són espais segurs” i ha recordat que els protocols aprovats “tenen el consens de la taula de partits“. Per la seva banda, Peña-López ha repassat algunes de les mesures previstes per minimitzar el risc. Entre elles, la intenció de fer un test d’antígens als membres de les meses electorals abans de la seva constitució. Una qüestió que el departament de Salut acabarà de tancar dilluns.

La reunió ha tingut lloc enmig de la polèmica sobre l’ajornament de les eleccions per la situació de la pandèmia, del recurs contra el decret del govern de la Generalitat i la suspensió d’aquest de forma cautelar per part del TSJC. En un comunicat, el govern constata que el tribunal “no qüestiona la validesa jurídica del decret, ni la suspensió, ni la validesa del vicepresident en funcions de president per signar-lo”. L’executiu català remarca que el TSJC “diferencia el que seria la votació del 14-F de la resta del procés electoral” i que la interlocutòria no entra en “el fons” de la qüestió.

El govern reitera que el 30 de maig és “la millor opció per celebrar unes eleccions amb totes les garanties possibles”. A més, remarca que va ser la data que es va fixar amb el consens de la majoria de les forces polítiques amb representació parlamentària. Tot i això, es compromet a treballar perquè els comicis, en cas d’haver-se de fer el 14-F, siguin amb les “màximes garanties”.

Crítiques del govern per mantenir el 14-F

El govern català va posposar els comicis fins al 30 de maig per evitar dur els catalans a les urnes en plena tercera onada de la pandèmia. Dies després, però, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va suspendre cautelarment el decret català i va mantenir els comicis per al 14 de febrer en espera de prendre una decisió ferma, previsiblement el dia 8 de febrer.

Després de la decisió del TSJC, l’executiu de la Generalitat ha defensat l’ajornament per “sentit comú”, davant el nombre elevat de contagis diaris i l’alta ocupació dels hospitals per la covid-19 a Catalunya.