La velocitat de contagi (Rt) ha reculat cinc centèsimes i s’ha situat per sota de l’1, segons les últimes dades del Departament de Salut. Concretament, està en 0,97 i això vol dir que una persona amb coronavirus, de mitjana, no arriba a contagiar-ne una altra. Mantenir l’Rt per sota de l’1 és clau perquè els contagis es redueixin. A més, en aquesta ocasió indica clarament una evolució favorable de la situació si es tenen en compte altres indicadors, com la positivitat, que també s’està reduint.

Feia un mes i mig que l’Rt havia superat l’1 i des d’aleshores ha registrat pujades i baixades, però sempre per sobre d’aquest llindar. El pic màxim va ser el 3 de gener, amb una taxa d’1,51. Dies més tard, el 13 de gener, va començar a baixar de forma clara fins que, segons dades del Departament de Salut, dimarts 19 de gener, va situar-se en 0,97. Els propers dies caldrà veure si l’Rt manté la tendència a la baixa i es queda per sota de l’1. Pel que fa a Barcelona, la taxa encara es manté en 1,06 punts, tot i que també fa dies que registra disminucions.

Més enllà de la baixada de la taxa de contagi, la positivitat de les proves PCR i d’antígens fa dies que està disminuint. La setmana passada un 9 % dels testos fets (340.835) van ser positius. Va suposar una baixada de dos punts i mig respecte la setmana anterior, quan de mitjana s’havien detectat un 11,5 % de resultats positius. Encara és d’hora per treure conclusions de la positivitat d’aquesta setmana, però les dades actuals apunten que seguirà baixant. De mitjana, un 7,1 % de les proves fetes entre dilluns i dijous han estat positives.

La baixada de la positivitat i també de l’Rt en els propers dies es traduirà, amb tota probabilitat, en una disminució dels contagis diaris i setmanals. De fet, aquesta frenada de casos és necessària per evitar un col·lapse dels hospitals, que ja van desbordats. Fa quatre dies que registren xifres similars a les de maig i aquest dissabte s’ha arribat als 659 ingressats crítics a l’UCI.