El govern d’Ada Colau i Jaume Collboni a Barcelona aprova amb un 5,7. És la nota mitjana que han rebut dels barcelonins en l’Enquesta de serveis municipals 2022, la més extensa que elabora l’Ajuntament amb unes 6.000 entrevistes. La puntuació baixa dues dècimes respecte de l’enquesta del 2021 i queda per sota de les notes més altes que va rebre l’alcaldessa en el primer mandat, que superaven sempre el 6.

Segons l’enquesta municipal, el 73,7 % dels barcelonins aproven la gestió municipal (tres punts menys que el 2021), mentre que un 24,9 la suspenen (el 2021 eren el 21,5 %). A l’hora d’aprovar la gestió municipal, l’enquesta apunta com a motius la gestió política (28,4 %), la gestió administrativa (10,9 %) i la neteja de la ciutat (3,5 %). Per contra, els motius per suspendre la gestió municipal són també la gestió política de l’Ajuntament (10,8 %), la neteja (2,4 %), les mesures de gestió i organització del trànsit (1,6 %) i la inseguretat (1,5 %). 

La meitat creu que Barcelona ha empitjorat

Tot i l’aval a la gestió municipal, quan es pregunta per l’evolució de Barcelona, més de la meitat dels enquestats (52,7 %) creuen que la ciutat ha empitjorat en l’últim any (el 2021 eren el 53 %). En canvi, un 28,7 % creuen que ha millorat, mentre que el 15,4 % sostenen que la ciutat està igual. Pel que fa a la gestió dels diners de l’Ajuntament, el 45 % dels barcelonins consideren que es fa bé o molt bé, mentre que un 34 % creuen que ho fa malament o molt malament.

“Satisfacció moderada”

El regidor de Presidència, Jordi Martí (BComú), ha valorat els resultats de l’enquesta pel que fa a la gestió municipal amb una “satisfacció moderada”. Martí ha defugit el cofoisme perquè reconeix que “en algunes coses hem de millorar”, però ha afegit que tenint en compte la situació política d’incertesa a Catalunya —amb la crisi de govern entre ERC i Junts—, “que tres de cada quatre barcelonins aprovin la gestió referma la satisfacció moderada”.

L’oposició no veu motius de satisfacció

Ben diferent és la valoració que en fan els grups de l’oposició. La portaveu adjunta d’ERC, Elisenda Alamany, ha assenyalat que l’enquesta detecta “problemes que s’enquisten: la inseguretat i la neteja” i que la nota que es posa al govern “és baixa”. Des de Junts, el portaveu Jordi Martí creu que les dades de l’enquesta demostren que “el govern no funciona i no té futur” i que “la ciutat necessita un canvi el 2023 per revertir el suspens”.